„A plecat să trăiască fericită”. Misterul „doamnei din valiză”, elucidat după 45 de ani de la dispariție
Rămășițele umane neidentificate, găsite în octombrie 1978 în interiorul unei valize cu haine, într-o zonă izolată din Imlay, Nevada, au fost identificate ca fiind ale lui Florence Charleston din Cleveland, Ohio, potrivit Poliției de stat din Nevada, scrie CNN.
Testarea avansată a ADN-ului medico-legal al rămășițelor lui Charleston, împreună cu datele genealogice, au dus la identificarea acesteia, la câteva decenii după moartea sa, au declarat autoritățile.
Diane Liggitt, una dintre nepoatele lui Charleston, avea aproximativ 18 ani când mătușa ei a dispărut.
Liggitt a declarat pentru CNN că și-a amintit că Charleston, pe care ea și verișoarele ei o numeau mătușa Dolly, s-a îndreptat spre Portland, Oregon, împreună cu un bărbat, la începutul anilor 1970.
„Pur și simplu l-a întâlnit pe acest tip și a plecat să trăiască fericită până la adânci bătrâneți, sau cel puțin așa credea ea”, a spus Liggitt, care locuiește în Lisbon, Ohio. „Unchiul meu nu a reușit să dea de ea niciodată. De fiecare dată când îl suna, ea era fie prea bolnavă ca să vină la telefon, fie (exista) un motiv sau altul pentru care nu putea vorbi cu el”, a adăugat Liggitt.
Eforturile unchiului ei de a-și găsi sora cu ajutorul unui detectiv particular au fost, de asemenea, în zadar. Ultima dată când familia a auzit ceva despre femeie, potrivit lui Liggitt, a fost că ea se afla în Reno, Nevada, cândva, în 1978.
Poliția de stat din Nevada a declarat, marți, într-un comunicat de presă, că divizia sa de investigații continuă să investigheze moartea lui Charleston, și caută informații de la public cu privire la acest caz.
Progresele ADN au ajutat la identificarea femeiiPe 26 octombrie 1978, Biroul șerifului din comitatul Pershing din Nevada a găsit rămășițe neidentificate în apropierea orășelului Imlay, care se aflau într-o valiză care conținea și haine de femeie, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Statului Nevada.
Rămășițele erau puternic descompuse, iar autopsia nu a putut să dezvăluie cauza morții sau informații care să ducă la identificarea femeii, care s-a dovedit a fi o caucaziană în vârstă de cel puțin 40 de ani, se mai arată în comunicat.
Femeia era moartă de șase luni înainte ca trupul ei să fie găsit, potrivit unui articol din mai 1980, din Nevada State Journal, care a devenit Reno Gazette-Journal în 1983.
Biroul șerifului a apelat la ajutorul poliției statului Nevada în anul următor. Deși cazul a fost introdus în Sistemul național de persoane dispărute și neidentificate (NamUs), ancheta autorităților nu a găsit nicio pistă semnificativă.
În martie 2022, anchetatorii au colaborat cu Othram, o companie americană specializată în genealogie criminalistică pentru agențiile de aplicare a legii, pentru a efectua teste criminalistice avansate de ADN și genealogie pe rămășițele femeii.
„În urmă cu aproximativ un an, NamUs a început să finanțeze direct unele cazuri de persoane neidentificate în speranța că ar putea valorifica noile tehnologii, precum cele ale Othram, pentru a identifica persoanele”, a declarat directorul general al Othram, David Mittelman, pentru CNN.
RTI International, organizația care administrează NamUs, a coordonat livrarea probelor din acest caz către laboratorul Othram.
„Ați găsit-o pe mătușa Dolly”Testele au avut ca rezultat mai multe piste noi în acest caz, inclusiv identitatea lui Charleston.
După ce s-a întrebat timp de zeci de ani ce s-a întâmplat cu mătușa ei, Liggitt ieșea de acasă într-o zi, când a primit un telefon de la un detectiv. Exista o potrivire a ADN-ului.
„El obținuse ADN-ul meu de la un cadavru găsit în deșert. Eu și (verișoara mea) suntem singurele două rude în viață”, a spus Liggitt, referindu-se la verișoara ei, Donna Taylor.
„I-am spus: 'Doamne, ai găsit-o pe mătușa Dolly'”, și-a amintit ea.
Familia plănuiește să trimită rămășițele lui Charleston înapoi în Ohio pentru înmormântare, după ce ancheta privind uciderea ei va fi finalizată.