Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Xi susține că „reunificarea” cu Taiwan este „inevitabilă”, în timp ce alegerile de luna viitoare se apropie

„Reunificarea” Taiwanului cu China este „inevitabilă”, a susținut liderul chinez Xi Jinping într-un discurs de marți, reiterând poziția de lungă durată a Beijingului cu privire la democrația insulară înainte de alegerile de luna viitoare, scrie CNN.

„Realizarea reunificării complete cu patria-mamă este un curs inevitabil de dezvoltare, este drept și ceea ce își doresc oamenii. Patria-mamă trebuie și va fi reunificată”, a spus Xi într-un discurs care marchează aniversarea a 130 de ani de la nașterea fondatorului Republicii Populare Chineze, Mao Zedong.

Comentariile sunt un ecou al celorlalte declarații ale Xi – unul dintre cei mai puternici lideri ai Chinei de la Mao – care a făcut din preluarea controlului Taiwanului o piatră de temelie a obiectivului său mai larg de a „întineri” China.

Dar acestea capătă o importanță deosebită acum, venind cu doar câteva săptămâni înaintea unui vot prezidențial critic din Taiwan.

Acolo, opiniile diferite ale partidelor politice cu privire la relațiile cu China fac adesea din alegeri un test de turnesol pentru sentimentul public față de Beijing – și aduc ceea ce Taiwan susține că este o intensificare a operațiunilor de influență pe insulă din partea Partidului Comunist din China, aflat la guvernare.

Alegerile din acest an urmează ani de tensiuni crescute, deoarece Beijingul a crescut presiunea militară, politică și economică asupra insulei sub conducerea președintelui Tsai Ing-wen, care este văzută pe scară largă ca cultivând relația neoficială a Taiwanului cu Statele Unite.

Candidatul succesor al lui Tsai pentru Partidul Democrat Progresist, vicepreședintele Lai Ching-te, este lider în sondaje și este detestat în mod deschis de oficialii chinezi.

Lai este înaintea altor doi candidați – Hou Yu-ih din partidul Kuomintang și Ko Wen-je din Partidul Popular din Taiwan – care favorizează relații mai strânse cu Beijingul.

Partidul Comunist din China revendică Taiwanul drept propriul său teritoriu, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată. Oficialii chinezi spun că vizează „reunificarea” pașnică, dar nu au exclus folosirea forței pentru a prelua controlul insulei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult