Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Xi Jinping, complimentat serios de Vladimir Putin, la Moscova: „Suntem puţin invidioşi pe voi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Căutat de Curtea Penală Internaţională pentru crime de război, Vladimir Putin are oaspeți de vază la Kremlin. Președintele chinez a sosit pentru o vizită de trei zile în Rusia. La prima întâlnire, cei doi lideri și-au reiterat prietenia, și s-au complimen

Putin l-a felicitat pe musafir pentru al treilea mandat în fruntea Chinei, iar Xi s-a declarat convins că Putin va fi reales anul viitor. Miza vizitei este soarta războiului din Ucraina. Analiștii sunt totuşi sceptici că președintele chinez îi va oferi lui Putin susținere necondiționată și ajutor militar.

La prima sa vizită în Rusia din ultimii patru ani, Xi Jinping a fost întâmpinat pe pista Aeroportului Vnukovo din Moscova de vicepremierul Dmitri Cernicenko. Cei doi demnitari au ascultat imnurile Rusiei şi Chinei, interpretate de o orchestră militară, în faţa unei gărzi de onoare.

Partea rusă a organizat o amplă ceremonie de întâmpinare pe pista aeroportului.

După sosire, Xi Jinping a mers direct la Kremlin pentru o primă întâlnire cu omologul său rus.

Citește și
Xi Jinping si Vladimir Putin
Primele declarații ale președintelui chinez Xi Jinping după ce a ajuns în Moscova. Mesajul pentru Rusia

Liderul de la Kremlin n-a uitat să-şi felicite oaspetele pentru cel de-al treilea mandat în fruntea Chinei. Iar complimentele nu strică niciodată.

Vladimir Putin: „În ultimii ani, China a făcut un salt uriaş în dezvoltare, suntem puţin invidioşi pe voi. Fără îndoială, vom discuta planul dumneavoastră de pace, generat în acord cu principiile dreptăţii şi respectului faţă de legislaţia internaţională. Ştiţi foarte bine că suntem deschişi negocierilor.”

Xi Jinping, președintele Chinei: „Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru invitaţia călduroasă la această discuţie informală între prieteni. Sunt dornic să discutăm în profunzime despre relaţiile bilaterale şi chestiunile care ne preocupă în egală măsură. Fiecare dintre noi este vecinul cel mai mare al celuilalt, precum şi parteneri strategici.”

Contextul este cât se poate de limpede: Putin a pornit un război, care nu merge deloc conform planurilor sale, Rusia este sufocată de sancţiunile occidentale, iar Curtea Penală Internaţională îl caută pentru crime de război. În aceste condiţii, are nevoie mai mult ca niciodată de un prieten şi un aliat, de la care aşteaptă aprofundarea unui parteneriat cuprinzător.

Matthew Chance, corespondent CNN: „Xi Jinping, conducătorul Chinei, stă umăr la umăr şi poartă negocieri față în faţă cu cineva pus sub acuzare drept criminal de război. Iar asta trimite un mesaj puternic, atât în Rusia - că are China alături, cât şi în restul lumii. Ideea este că vorbim de etalarea unui sprijin puternic pentru conducerea Rusiei. Mulţi stau cu ochii pe ei să vadă cât de mult îşi vor aprofunda relaţia? Sprijin politic? Da. Sprijin diplomatic? Da. Dar va furniza China Rusiei şi foarte necesarul ajutor militar?”

Planul de pace al Chinei în Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al luiVladimir Putin: „Planul de pace propus de China va fi inevitabil abordat în cursul schimbului de vederi pe tema Ucrainei. Fără îndoială, preşedintele Putin îi va oferi o explicaţie detaliată, astfel încât preşedintele Xi să capete o viziune cuprinzătoare asupra situaţiei actuale, din perspectiva Rusiei.”

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Elementul fundamental al oricărui plan de a încheia războiul din Ucraina și a crea o pace durabilă trebuie să fie păstrarea suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei. Apelul la o încetare a focului care nu include retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean nu face decât să întărească cuceririle rusești.”

Potrivit analiştilor occidentali, Xi Jinping are trei opţiuni: fie îi dă undă verde lui Puţin să continue războiul cu toată forţa, fie îi spune clar şi tare că a venit vremea să-şi retragă trupele din Ucraina, acceptând un compromis care să-i salveze cât de cât onoarea. Sau, cred comentatorii, Xi Jinping îi va spune răspicat lui Puţin să nu conteze pe China.

„China are un singur aliat: pe ea însăşi, şi îşi urmăreşte doar propriile interese, politica externă a Chinei nu are nici măcar un dram de altruism", observa însă, duminică seară, la televiziunea de stat de la Moscova, un expert militar.

În acest timp, miniştrii de externe şi ai apărării din ţările Uniunii Europene s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta despre accelerarea transferului de muniţii către Ucraina. Aliaţii Kievului vor să înlesnească achiziţiile de grup mai rapide şi la preţuri mai bune, obiectivul fiind consolidarea capacităţilor de producţie europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult