Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Washington Post: Un ofițer ucrainean a coordonat distrugerea Nord Stream, iar Zelenski nu a știut nimic

Roman Cervinski, colonel în Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei, a fost parte integrantă a operațiunii de sabotaj care a distrus gazoductul Nord Stream, susțin surse citate de cotidianul american Washington Post.  

Rolul ofițerului oferă cea mai directă dovadă care leagă armata ucraineană și serviciile de securitate din această țară de controversatul act de sabotaj, care a declanșat multiple anchete pe plan internațional și pe care Statele Unite și statele vest-europene l-au catalogat drept un atac la infrastructura energetică a Europei.

Roman Cervinski, un colonel decorat, în vârstă de 48 de ani, care a făcut parte din Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei, a fost coordonatorul operațiunii Nord Stream, au declarat sub protecția anonimatului surse citate de Washington Post.

El a controlat logistica și sprijinul pentru o echipă de șase oameni care au închiriat un iaht folosind identități false și echipament de scufundare la mare adâncime, pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz din adâncul Mării Baltice.

Pe 26 septembrie 2022, trei explozii au provocat scurgeri masive din magistralele Nord Stream 1 și 2 care transportă gaze naturale din Rusia în Germania. Atacul a lăsat intactă doar una dintre cele patru legături de gaz din rețea, în pragul iernii.

Citește și
volodimir zelenski
”Nu este momentul!”. Zelenski nu este de acord cu organizarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina în martie 2024

Sursele citate susțin că Cervinski nu a acționat și nu a plănuit singur operațiunea. El a primit ordine de la mai mulți oficiali ucraineni cu funcții și poziții superioare, iar aceștia i-au raportat generalului Valeri Zalujnîi, ofițerul cu cel mai înalt grad din armata ucraineană.

Citește mai multe pe spotmedia.ro. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult