Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Washington Post: Războiul cu Rusia ar putea dura zeci de ani în Crimeea

După nouă luni de moarte și distrugere, cheia războiului Rusiei împotriva Ucrainei se află în peninsula măturată de mare, Crimeea - cu platourile sale de calcar și șirurile de plopi - pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, scrie Washington Post.

În Crimeea, în februarie 2014, nu în februarie 2022, a început invazia și ocuparea Ucrainei de către Rusia. Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă că numai prin redobândirea Crimeei se va termina războiul, Ucraina învingându-și invadatorii ruși.

„Redobândirea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rus de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea”.

Refuzul fiecărei părți de a da înapoi amenință să transforme războiul într-un conflict de zeci de ani, precum conflictele teritoriale din Cisiordania și Gaza, Nagorno-Karabakh sau Kurdistan.

Dar pentru președintele rus, Vladimir Putin, anexarea Crimeei a devenit un pilon al moștenirii sale, care s-ar prăbuși dacă va pierde peninsula. Putin a indicat că orice efort al Ucrainei de a relua Crimeea ar depăși o linie roșie pe care nu ar tolera-o.

Citește și
avion de lupta
Avionul de luptă care va rivaliza cu cele mai bune avioane ale Chinei, Rusiei și SUA. Anunțul făcut de trei mari state

Speranța Ucrainei de a recuceri Crimeea a părut de multă vreme o fantezie exagerată, dar victoriile recente ale Kievului pe câmpul de luptă și pașii greșiți ai Moscovei au făcut-o brusc să pară plauzibilă.

Pericolul redobândirii Crimeei  

Occidentul, în timp ce sprijină Ucraina, se teme că orice incursiune militară ucraineană în Crimeea l-ar putea incita pe Putin să ia măsuri drastice, eventual chiar utilizarea unei bombe nucleare. Unii oficiali occidentali speră că un acord de renunțare a Crimeei Rusiei ar putea fi baza pentru încheierea diplomatică a războiului. Ucrainenii resping această idee ca fiind periculos de naivă, în timp ce rușii spun că nu se vor mulțumi cu ceea ce este deja al lor.

Pretențiile de neclintit față de Crimeea ilustrează imposibilitatea terminării conflictului și este greu de imaginat că lupta pentru peninsulă va fi rezolvată fără alte vărsări de sânge.

A fost un atac șocant la începutul lunii octombrie asupra Podului Crimeei – un simbol de 4 miliarde de dolari al ambițiilor imperiale ale lui Putin în Ucraina – despre care Kremlinul spune că a declanșat campania neîntreruptă de bombardare a Moscovei asupra infrastructurii critice a Ucrainei, care acum amenință să arunce țara într-o criză umanitară.

Iar după eliberarea de către Kiev a Hersonului – despre care Moscova a promis că va fi „Rusia pentru totdeauna” – oficialii ruși și-au intensificat retorica. Fostul președinte Dmitri Medvedev a promis o „zi a judecății” în cazul oricărui atac asupra Crimeei, în timp ce un membru al parlamentului rus a avertizat despre o „lovitură zdrobitoare finală”.

Între timp, Ucraina elaborează planuri detaliate pentru reintegrarea Crimeei, inclusiv expulzarea a mii de cetățeni ruși care s-au mutat acolo după 2014.

„Absolut toți cetățenii ruși care au venit în Crimeea, cu câteva rare excepții, au ajuns ilegal pe teritoriul Crimeei”, a declarat reprezentantul permanent al lui Zelenski în Crimeea, Tamila Tasheva. „Prin urmare, avem o singură abordare: toți acești cetățeni ruși trebuie să plece”.

Rusia are propria sa viziune maximalistă, cerând capitularea altor patru regiuni ucrainene — Lugansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson — pe care Putin le-a declarat, de asemenea, ilegal, a fi anexate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult