Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Washington Post: Israelul a informat SUA că plănuieşte o operaţiune terestră iminentă în Liban. Biden se opune

Israelul a informat Statele Unite că planifică o operaţiune terestră limitată în Liban şi a cărei lansare este iminentă, relatează luni Washington Post citând un oficial american neprecizat, transmite Reuters.

Operaţiunea ar putea fi de o amploare mai redusă decât cea din timpul războiului purtat de Israel în 2006 împotriva organizaţiei şiite pro-iraniene Hezbollah şi ar urma să fie axată pe asigurarea securităţii comunităţilor din apropierea frontierei, potrivit aceluiaşi oficial.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a adresat în acest timp poporului iranian un mesaj, în care avertizează că "nu există niciun loc în Orientul Mijlociu" pe care armata israeliană să nu-l poată atinge, după ce în ultimele zile Israelul a decimat în atacuri ţintite conducerea organizaţiei Hezbollah, ucigându-l inclusiv pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah, şi a promis că regimul "teocraţilor fanatici" de la Teheran va fi înlăturat mai devreme decât ar crede cetăţenii iranieni, transmite AFP, citată de Agerpres.

Amenințarea lui Netanyahu

"În fiecare zi, acest regim aruncă regiunea noastră mai profund în întuneric şi război (...) În fiecare zi, marionetele sale sunt eliminate (...) Nu există niciun loc în Orientul Mijlociu care să nu poată fi atins de Israel", afirmă Netanyahu în mesajul prin care încearcă să atragă de partea sa poporul iranian.

''Cu fiecare clipă, regimul vă apropie de abis, pe voi, nobilul popor persan. Marea majoritate a iranienilor ştiu că regimului lor nu-i pasă câtuşi de puţin de ei", mai spune premierul israelian.

Citește și
beirut
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului

Mesajul său a fost difuzat la câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran a declarat că Iranul nu intenţionează să desfăşoare trupe combatante în Liban sau în Fâşia Gaza pentru a lupta împotriva Israelului.

Biden nu este de acord

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că se opune lansării de către Israel a unei operaţiuni militare terestre în Liban, în urma relatărilor conform cărora Washingtonul este la curent cu lansarea iminentă a unei astfel de ofensive împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Sunt mult mai la curent decât credeţi şi vreau ca ei (Israelul n.red) să se oprească. Avem nevoie de o încetare a focului, acum!", a indicat Biden, răspunzând unei întrebări din partea presei despre intenţiile Israelului de a lansa o operaţiune terestră în Liban, după ce în ultimele zile armata israeliană a decimat în atacuri aeriene ţintite conducerea organizaţiei Hezbollah, ucigându-l inclusiv pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah.

De partea sa, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a afirmat de asemenea în faţa presei că SUA şi Israelul încă discută "despre cea mai bună cale de urmat".

Totuşi, mai multe surse sugerează că decizia Israelului de a ataca cu forţele terestre în Liban este deja luată în acord cu Washingtonul. "Planurile sunt convenite cu americanii. Acordul este că nu vom avea o altă Gaza", a declarat pentru cotidianul american Washington Post o sursă israeliană, care vorbeşte despre o operaţiune "limitată".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult