Washington Post: Donald Trump nu citește rapoartele serviciilor de informații. Preferă să fie informat verbal
Astfel, el s-ar baza pe informările verbale ale consilierilor săi, scrie publicația Washington Post, care citează trei surse familiare cu situația din Biroul Oval. Una dintre acestea a subliniat că materialele dense pe care serviciile de securitate i le trimit președintelui american, privind chestiuni interne și internaționale, „nu reprezintă modalitatea sa preferată de învățare.”
De aceea, el le-ar fi cerut consilierilor săi ca informațiile să fie sintetizate pe cât posibil.
Washinton Post scrie că, încă din primele luni de mandat, Donald Trump și-a exprimat dezinteresul de a citit personal rapoartele cu informații clasificate, pe care serviciile secrete i le transmit. De aceea, informările verbale ar fi însoțite de fotografii, filmulețe și grafice, pentru a-i ține capta atenția președintelui american.
Oficialii din Administrația Trump îi iau, însă, apărarea susținând că președintele este informat corespunzător, și subliniază că metodele prin care președinții americani preferă să se informeze diferă de la un mandat la altul.
„Donald Trump este un consumator avid de informații primite de la serviciile secrete. Apreciază munca depusă de cei care îl țin la curent, cât și a întregii comunități de informații. În fiecare zi, este nerăbdător să primească aceste rapoarte”, a spus Michael Anton, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională.
La rândul său, directorul Agenției Naționale de Informații a precizat: „Ideea că președintele Trump nu este total interesat sau că nu citește materialele este pură ficțiune.”
Daniel Coats a continuat afirmând că întâlnirile lui Trump cu consilierii pe probleme de securitate „demonstrează interesul și aprecierea pe care le are pentru valoarea informațiilor primite.”
Rapoartele pe care serviciile de informații le oferă zilnic președintelui american se bazează pe date primite de la spionii americani, prin satelit și tehnologie de supraveghere, cât și pe sursele media și rapoartele agențiilor de informații străine, notează Washington Post.
Potrivit experților, prin decizia de a nu citi rapoartele zilnice, Donald Trump riscă să ajungă într-o situație în care nu va putea reacţiona eficient la eventuale crize.