Dezastru în SUA, din cauza ciclonului. Oameni dintr-un trib de nativi ard haine pentru a se încălzi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Victimele au fost înregistrate în statele Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Colorado şi Michigan, potrivit NBC News, citată de News.ro.
Aproximativ 700.000 de case au rămas fără curent sâmbătă (faţă de până la 1,5 milioane cu o zi înainte), potrivit site-ului Poweroutage.us, în special în Maine, unde temperaturile au fost în mare parte negative.
Lideri de trib nativi americani din statul Dakota de Sud au cerut să primească urgent ajutor pentru că multe dintre comunitățile lor sunt blocate în zăpadă după furtuna uriașă din această iarnă, relatează BBC.
Mulți dintre acești oameni au rămas fără provizii și bunuri esențiale ca urmare a blocajului. Rezervația Pine Ridge a fost îngropată în 76 cm de zăpadă, dar vântul deosebit de puternic a produs grămezi care ajung până la 3,6 metri.
„Avem o urgență extremă aici. Troienele de zăpadă au ajuns în unele locuri la fel de înalte precum casele. I-am văzut pe unii oameni dând foc la haine în sobă pentru că nu au de unde să ia lemn pentru a se încălzi”, a spus o reprezentantă a districtului Pass Creek.
Ea a mai spus și că una dintre familii a rămas fără formulă de lapte praf și fără alte provizii și a stat patru zile blocată în casă, înainte de a porni la un drum de 12 kilometri prin zăpadă pentru a găsi ajutor pentru că bebelușul murea de foame.
Vremea rece a perturbat şi traficul aerian în anumite părţi ale Statelor Unite. Peste 5.500 de zboruri au fost anulate vineri, adică 20% din traficul aerian, a scris pe Twitter ministrul american al Transporturilor, Pete Buttigieg. Peste 2.800 de zboruri au fost din nou anulate sâmbătă şi alte 6.600 au fost întârziate, potrivit site-ului specializat Flightaware.com.
În Buffalo, New York, ninsorile abundente şi vânturile puternice au dus la o vizibilitate aproape de zero în aer liber vineri şi sâmbătă.
Potrivit meteorologilor, temperaturile pot ajunge şi la -48 grade Celsius, iar acestea pot transforma apa fierbinte în gheaţă în câteva secunde.
Serviciul Meteorologic al SUA a avertizat din nou sâmbătă că frigul prezintă un risc mortal, călătoriile sunt „extrem de periculoase” şi „uneori imposibile” şi i-a îndemnat americanii din zonele afectate să rămână în casă.