Vreme neobișnuită în lume. Alaska se luptă cu canicula și incendiile de vegetație
Your browser doesn't support HTML5 video.
Grav este că nici în Alaska nu contenesc incendiile de vegetaţie provocate de arșiță. În schimb, în China, zeci de oameni au murit din cauza viiturilor provocate de ploile abundente.
În Sardinia flăcările au atins chiar şi 10 metri înălţime noaptea trecută. Rafalele puternice de vânt sunt principalul inamic al pompierilor. Câteva zeci de familii au fost evacuate iar şosele au fost închise din cauza fumului.
Şi în sud-estul Franţei, peste 100 de militari duc o luptă inegală cu flăcările. În oraşul port Saint Mandrier, considerat de francezi drept un patrimoniu maritim, cerul albastru este acoperit de nori negri de fum. Incendiile de vegetaţie ameninţă să facă scrum case şi ambarcaţiuni de lux. În stare de alertă sunt şi locuitorii oraşului Toulon. Pădurea din apropiere a luat foc şi există pericolul ca flăcările să se extindă.
Şi peste Ocean, arșița bate record după record. În Alaska, temperaturile nu au scăzut sub 30 de grade în iulie. Incendiile de vegetație fac prăpăd în apropierea Oceanului Arctic, afectând nordul Peninsulei Scandinave, zone întinse din Siberia, Alaska și Groenlanda. Norii de fum sunt vizibili din spaţiu.
De asemenea, şi în Canada, în ultimele zile soarele a dogorit nemilos. În centrul metropolei Toronto au fost resimțite 52 de grade, spre stupefacţia localnicilor neobişnuiţi cu asemenea temperaturi. Autorităţile locale au recomandat gravidelor, copiilor şi bătrânilor să nu iasă din case.
În schimb, în China, peste 40 de oameni au murit în urma ploilor torenţiale care au provocat inundaţii de proporţii şi alunecări de teren în mai multe regiuni. Pământul a luat-o la vale, acoperind şosele şi case. În nordul Chinei, vântul a suflat cu forţa unui taifun. După ce a plouat încontinuu aproape 24 de ore, şoselele s-au transformat în râuri năvalnice.