Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Votul din R. Moldova, un semnal de alarmă pentru UE. Rusia nu și-a pierdut interesul sau influența din regiune

Alegerile din Moldova și Georgia se transformă într-un semnal de alarmă pentru UE, prinsă pe picior greșit în lupta sa pentru influență cu regimul lui Vladimir Putin.

De ani de zile, UE este încrezătoare că agenda sa liberală și democratică va îndepărta în cele din urmă Georgia și Moldova de orbita Kremlinului și le va apropia de Occident, o încredere consolidată de sondajele care de-a lungul timpului au indicat faptul că în ambele țări ar exista un sprijin popular larg în favoarea aderării la blocul european, arată o analiză POLITICO.

Cu toate acestea, rezultatul la limită ale referendumului pro-european din Republica Moldova și viitoarele alegeri din Georgia, ambele desfășurate sub spectrul influenței Kremlinului, pun la îndoială optimismul liderilor europeni.

Moldova și Georgia, „fronturile” pe care Rusia luptă cu toate forțele

Pentru UE, determinarea adversarului său de la Moscova este descurajantă, notează POLITICO. Este evident că Kremlinul, în ciuda problemelor de pe frontul din Ucraina, este încă dispus să investească bani grei în cumpărarea de voturi și în campanii de dezinformare pentru a-și menține influența asupra asupra fostelor teritorii sovietice. Atât în Moldova, cât și în Georgia, Moscova susține o propagandă potrivit căreia țările care încearcă o politică pro-UE sau pro-NATO se joacă cu focul, recomandând neutralitatea.

„Îngrozită de rezultat, președinta pro-UE a Moldovei, Maia Sandu, s-a plâns de „atacul fără precedent al Rusiei asupra libertății și democrației țării noastre”. În timp ce sondajele recente sugerau că o majoritate de aproximativ 60 % era în favoarea aderării la blocul comunitar, în mare parte a nopții s-a crezut că tabăra anti-UE va câștiga”, adaugă POLITICO.

Citește și
maia sandu
Rezultate finale. Câți oameni au votat-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a grăbit să sublinieze că rezultatul strâns a fost rezultatul unor trucuri murdare rusești și a insistat că Bruxelles-ul va continua demersurile pentru aderarea Moldovei la blocul comunitar. Cu toate acestea, rezultatul din Moldova scoate la iveală limitele influenței UE exact în momentul în care Putin se prezintă ca parte a unei alianțe antioccidentale mai largi.

Influența Rusiei, o realitate a politicii de la Chișinău

Există puține îndoieli cu privire la amploarea intervenției ruse în Moldova, mai arată analiza. Într-o declarație făcută după numărarea voturilor, liderul misiunii de observare a Institutului Național Democrat, fostul ministru finlandez de externe Pekka Haavisto, a raportat eforturi ample de subminare a procesului.

„Cea mai mare amenințare la adresa integrității acestor alegeri a fost o campanie amplă și concertată de influență străină malignă din partea Rusiei, care a colaborat cu actori moldoveni prin manipularea informațiilor, cumpărarea de voturi și alte tipuri de finanțare ilicită a activității politice”, a declarat el.

Oficialii de peste Prut au atras atenția în mod repetat asupra sumelor uriașe de bani din Rusia care au fost folosite pentru a schimba opțiunile cetășenilor în săptămânile premergătoare votului. Autoritățile acuză Moscova și oamenii acesteia din regiune că încearcă să folosească banii pentru a împinge oamenii să se opună aderării la UE și să se unească în jurul unui candidat pro-rus care se opune Maiei Sandu.

„Vorbim despre până la 20% de voturi corupte și despre o operațiune de interferență a Rusiei estimată la 150 de milioane de euro”, a declarat Valeriu Pașa, manager la think-tank-ul WatchDog.MD Community din Moldova. „Fără această corupere masivă a voturilor, rezultatul ar arăta total diferit. Deci, în aceste condiții foarte dure, faptul că avem în continuare un vot majoritar pozitiv, este deja un rezultat foarte bun”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult