Vladimir Putin anunţă un nou program de înarmare. Rachete care fac inutil scutul de la Deveselu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
"Principala problemă de pe agenda noastră este să concepem un nou program de armament pe termen lung. Programul actual, care se întinde până în 2027, a fost lansat anul acesta. Incorporează cele mai moderne tendinţe mondiale în privinţa dezvoltării de echipament şi armament, precum şi experienţa de a folosi armamentul rusesc în situaţii de luptă, în Siria", a precizat Vladimir Putin, citat de Tass.
"Pe cale de consecinţă, forţele armate vor primi cele mai noi sisteme militare, ce vor depăşi parametrii oponenţilor noştri", a completat preşedintele rus.
Printre sistemele de armament menţionate de Vladimir Putin care ar urma să fie livrate forţelor armate se număra avionul Sukhoi-57 - primul aparat rusesc de generaţia a cincea -, tancul T-14 Armata, sistemele de rachete sol-aer S-500, submarinele Proiect 677 din clasa Lada şi rachetele intercontinentale balistice RS-28 Sarmat.
Foto: Racheta RS-28 Sarmat
Acestea din urmă, conform declaraţiilor oficialilor ruşi din luna martie, nu pot fi oprite de scuturile americane, precum cel amplasat în România. Ele ar urma să intre în producţia de serie peste doi ani, când vor intra în dotarea diviziei de rachete strategice cu baza în Ujur (o localitatea din regiunea Krasnoiarsk, în Siberia).
Foto: Sukhoi-57
"Între timp, este necesar să mergem înainte şi să planificăm dezvoltarea şi fabricarea unei noi generaţii de sisteme de armament, care vor stabili imaginea Forţelor Armate Ruseşti pe termen lung, pentru deceniul ce va urma", a mai precizat Vladimir Putin.
Planul de modernizare al forţelor armate ruseşti cu data scadentă anul 2027 este al doilea din ultimii zece ani. Armata rusă a mai trecut printr-un proces intens de modernizare ca urmare a Războiului din Georgia din 2008, proces ce s-a încheiat în 2014. Atunci, Federaţia Rusă a fost nevoită să-şi amâne planurile de modernizare datorită scăderii abrupte a preţului la petrol şi datorită impunerii de sancţiuni de către Statele Unite şi Uniunea Europeană ca urmare a izbucnirii crizei din Ucraina.
Potrivit datelor Institutului de Cercetare al Păcii Internaţionale din Stockholm (SIPRI), Rusia a crescut cheltuielile militare până la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2016. Din acel an însă, ele au scăzut până când au ajuns la aproximativ 1,7% din PIB. Doar în 2017 cheltuielile militare ale Rusiei au scăzut cu 20% comparativ cu 2016.