Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a spus Vladimir Putin în discursul de 2 ore despre războiul din Ucraina, la un an de la declanșare: ”Ei au început”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vladimir Putin a ținut, marți, un discurs de aproape 2 ore despre ”starea națiunii”, în care a vorbit despre războiul din Ucraina. El a acuzat Occidentul că a provocat războiul și l-a escaladat, iar SUA și aliații săi au căutat "putere nelimitată".  

Discursul a fost adresat membrilor celor două camere ale Parlamentului, precum şi comandanţilor militari şi soldaţilor.

Evenimentul a avut loc la aproape un an (24 februarie) după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina, o decizie care a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la profunzimile Războiului Rece.

Vladimir Putin şi-a început discursul vorbind despre „operaţiunea militară specială” lansată în Ucraina, reamintind care au fost motivele pentru care Moscova a lansat-o şi dând vina pe NATO, care ameninţa securitatea Rusiei. ”Au jucat un joc murdar”, „au avut un comportament cu două feţe, pe care l-am văzut şi în Iugoslavia şi Siria”, îşi mint propriii cetăţeni - a început Putin seria de acuzaţii la adresa SUA şi a aliaţilor lor.

El a arătat că nicio ţară din lume nu are atâtea baze militare în lume ca SUA. „Au ieşit din tratate. Au făcut asta cu un motiv” - a spus el.

Ei au început războiul, a acuzat Putin, referindu-se la NATO. ”Noi ne protejăm teritoriul”, a mai spus el, potrivit News.ro.

Cele mai importante afirmații ale lui Vladimir Putin, potrivit BBC News (LIVE TEXT):

ora 12.50 Rusia își suspendă participarea la tratatul de control al armelor nucleare

Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la ”New Start”, un tratat privind armele nucleare, încheiat între SUA și Rusia.

"Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a spus el.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă SUA vor face primele asta.

”New Start” este ultimul acord de armament nuclear rămas încheiat Rusia și SUA, care a fost prelungit pentru cinci ani în 2021.

Semnat inițial în 2010, tratatul limitează fiecare parte semnatară la 1.550 de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune, un număr mai mic decât a fost fixat în cadrul acordului anterior.

ora 12.45 Traducerea pentru BBC a fost întreruptă

Jurnaliștii BBC News își cer scuze pentru că nu au mai prezentat ideile exprimate de Vladimir Putin, iar asta s-a întâmplat din cauza unor întreruperi ale traducerii liderului rus.

”În ultima jumătate de oră, Putin s-a concentrat pe politica internă, cum ar fi educația, locuințele, politica de mediu și transporturile. Miniștrii dau din cap atunci când este menționat departamentul lor”, mai notează jurnaliștii britanici.

ora 12:00 Discursul se concentrează acum pe planurile viitoare de infrastructură

Acum, Putin vorbește despre planurile și ambițiile sale pentru viitor, concentrându-se în special pe îmbunătățirea conexiunilor economice.

El vorbește despre extinderea autostrăzilor de la Moscova la Kazan și cu Mongolia și China, pentru a spori conexiunile Rusiei cu Asia de Est.

Putin vrea să dezvolte un coridor internațional nord-sud care să îmbunătățească legăturile cu India, Iran și Orientul Mijlociu.

Modernizarea căilor ferate și îmbunătățirea rutelor de transport maritim din nord fac, de asemenea, parte din planurile sale, spune Putin.

ora 11:58 Putin salută "recolta record de cereale" a Rusiei

Putin folosește adesea discursul său despre starea națiunii pentru a lăuda recoltele de cereale. Și acum s-a oprit un moment pentru a le mulțumi fermierilor din Rusia pentru ceea ce el numește o "recoltă record" în țară.

El adaugă că intenționează să crească exportul de cereale la 60 de milioane de tone până la sfârșitul anului 2023.

Putin spune că ar fi fost un "basm" în urmă cu câțiva ani să se prevadă că acest nivel de creștere va avea loc.

El mai spune că blocajele care împiedică exporturile de cereale din Ucraina au împins prețurile în sus la nivel global în ultimul an. 

ora 11:55 Sancțiunile occidentale nu au avut succes, susține Putin

Continuând tema economică, Putin spune că vrea să construiască un sistem sigur de plăți internaționale care să reducă dependența de Occident.

"Nu trebuie să ne repetăm greșelile. Nu trebuie să ne distrugem economia".

El spune că sancțiunile occidentale menite să facă "să sufere" poporul rus nu au avut succes și susține că ponderea rublei rusești în tranzacțiile internaționale "s-a dublat".

ora 11.50 Discursul lui Putin se întoarce la problemele interne: economia Rusiei

Această parte a discursului se concentrează mai mult pe situația internă și economică a Rusiei. Putin spune că economia rusă s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se aștepta în fața sancțiunilor internaționale și că PIB-ul nu a scăzut atât de mult pe cât se preconiza.

"Au prezis un colaps al economiei rusești, dar afacerile rusești și-au refăcut logistica, parteneriatele", spune el.

ora 11:50 Putin încearcă să convingă publicul că armata este o opțiune bună pentru recruți

Putin abordează preocupările legate de tratamentul aplicat soldaților și recruților. În ultimul an, au apărut mai multe relatări care au denunțat condițiile în care trupele rusești sunt forțate să se antreneze și lipsa de echipament adecvat - iar compensațiile pentru cei care au murit au fost adesea considerate inadecvate - notează BBC News.

"Înțelegem cu toții, înțeleg cât de insuportabil de greu este acum pentru soțiile, fiii, fiicele soldaților căzuți la datorie, pentru părinții lor, care au crescut apărători demni ai Patriei", spune Putin.

El mai spune că "este esențial ca toți participanții la operațiunea militară specială... să primească un concediu anual de cel puțin 14 zile".

Din nou, urmează aplauzele.

Putin pare că încearcă să prezinte înrolarea în armată ca pe un efort dezirabil, anunțând salarii mai mari, asigurări sociale și concesii pentru cumpărătorii de locuințe pentru cei care lucrează în sectorul militar.

ora 11.45 Președintele promite sprijin pentru soldații ruși

Putin vorbește de mai bine de 30 de minute, iar acum se întoarce la sprijinul acordat soldaților și familiilor acestora.

El spune: "Fiecare familie a unui luptător pierdut, fiecare veteran, trebuie să aibă atașat un coordonator de asistență socială care trebuie să comunice cu ei personal și să le rezolve problemele."

Putin promite să creeze o fundație guvernamentală specială a cărei sarcină va fi să ofere ajutor specific participanților la așa-numita operațiune militară specială, și familiilor acestora.

El spune că aceasta va coordona sprijinul social și medical, precum și ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul, iar orice problemă va trebui să fie rezolvată în "timp real". 

ora 11.40 'Devenim și mai puternici', le spune Putin regiunilor separatiste

Putin continuă să menționeze regiunile ucrainene separatiste Donețk și Luhansk, numindu-i pe oamenii de acolo "frați și surori", adăugând: "Acum suntem din nou împreună, ceea ce înseamnă că devenim și mai puternici".

El adaugă că abia așteaptă ca "pacea mult așteptată să se întoarcă în patria noastră".

Chiar înainte de a declanșa războiul, președintele Putin a recunoscut toate regiunile Luhansk și Donețk ca fiind independente de Ucraina..

 ora 11.40 Putin le mulțumește separatiștilor din Ucraina

Putin le mulțumește locuitorilor din cele patru teritorii ucrainene care au votat pentru aderarea la Rusia în toamna anului trecut, în cadrul unui referendum discreditat pe scară largă.

"Nu a existat nimic mai curajos decât decizia voastră de a fi alături de Rusia, de patria voastră", spune el.

Publicul se ridică în picioare și aplaudă îndelung.

"Pentru strămoșii noștri și pentru viitorul copiilor și nepoților noștri... pentru a restabili dreptatea istorică... pentru asta luptă eroii noștri", spune Putin.

Apoi a cerut publicului să se ridice în picioare în onoarea soldaților ruși care au murit.

ora 11.35 Putin se ”înclină” în fața soldaților ruși

Putin spune că are o listă extinsă cu divizii militare cărora a vrut să le mulțumească în acest discurs, dar a decis că lista era prea lungă pentru a fi citită.

Mulțimea aplaudă în timp ce el spune "Mă înclin în fața familiilor și soțiilor [soldaților]".

Putin își îndreaptă acum atenția către impactul intern al războiului și le mulțumește profesorilor, constructorilor și fermierilor, printre alții, care au luptat pe linia întâi.

Aici trebuie menționat faptul că au existat critici în rândul rușilor cu privire la politicile de recrutare ale Kremlinului și la tratamentul aplicat soldaților.

ora 11.130 Putin se concentrează în continuare asupra drepturilor LGBT

Putin a trecut la drepturile LGBT, un subiect frecvent abordat în discursurile sale.

"Familia înseamnă o uniune între un bărbat și o femeie", spune Putin, adăugând că "așa spun textele sacre ale tuturor religiilor de pe Pământ".

"Dar Occidentul se îndoiește de aceste texte sacre... Trebuie să ne protejăm copiii de degradare și degenerare - și o vom face", spune Putin.

Urmează aplauze furtunoase.

ora 11.25 Putin acuză Occidentul că a "deschis calea" pentru ca naziștii să preia puterea în anii 1930

Putin spune că în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen de săptămâna trecută - o reuniune internațională de profil înalt - au fost aruncate multe acuzații la adresa Rusiei pentru a devia atenția de la acțiunile occidentale.

El aruncă din nou vina pentru război asupra Occidentului, spunând că acesta "a lăsat geniul să iasă din sticlă" și a aruncat întreaga lume în haos.

"Sacrificiile și tragediile umane nu sunt contabilizate de ei... Ei trebuie să continue să fure în continuare de la toată lumea, deghizându-se cu sloganuri de democrație și libertate."

Continuând pe această temă, Putin acuză Occidentul că a "deschis calea" pentru ca naziștii să preia puterea în anii 1930 și spune că, încă din secolul al XIX-lea, Occidentul a încercat să smulgă "pământurile istorice" ale Rusiei - "ceea ce acum se numește Ucraina".

"Totul se repetă", spune Putin, adăugând că Occidentul a finanțat revoluția din 2014 din Ucraina care a răsturnat un guvern pro-rus. El spune că acest lucru "a dat naștere la usofobie, la naționalism extrem". 

ora 11.20 Putin: ”Ei sunt cei vinovați pentru război”

"Ucraina și Donbasul au devenit un simbol al minciunii totale", afirmă Putin, acuzând Occidentul că se retrage din "acorduri fundamentale" și dă "declarații ipocrite", precum și că extinde NATO și "ne acoperă cu o umbrelă".

"Vreau să repet: ei sunt cei vinovați pentru război, iar noi folosim forța pentru a-l opri", spune Putin în aplauzele asistenței.

ora 11.15 Putin susține că Rusia a vrut să rezolve conflictul din Ucraina pe cale pașnică

Putin continuă afirmând că Rusia a încercat să rezolve conflictul din regiunea Donbas prin mijloace pașnice. El spune că angajamentul Occidentului față de pace s-a dovedit a fi o "fraudă" și o "minciună crudă" și susține că Kievul a încercat să adune arme biologice și nucleare.

"Făceam tot posibilul pentru a rezolva această problemă pe cale pașnică, negociind o ieșire pașnică din acest conflict dificil, dar în spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit.

"Ei [Occidentul] se jucau doar de-a timpul, închizând ochii la asasinate politice, la maltratarea credincioșilor", a spus el.

ora 11.13 Putin continuă prin a se referi la lansarea așa-numitei sale "operațiuni speciale".

El repetă afirmația falsă potrivit căreia Rusia se confruntă cu o amenințare nazistă și cu "amenințări și ură constantă" din partea guvernului de la Kiev.

Ucraina aștepta ca Rusia să vină în ajutorul lor, susține el, potrivit BBC.

ora 11.10 Putin: 'Fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă'

Putin își începe discursul spunând că va "vorbi într-o perioadă complicată și de frontieră pentru țara noastră, într-o perioadă de schimbări drastice în lumea noastră".

El spune că "evenimentele istorice vor determina viitorul țării noastre... fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă".

Despre ce ar putea vorbi Vladimir Putin în discurs

Putin ar putea prezenta analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.

"Într-un moment atât de crucial şi foarte complicat al dezvoltării noastre, al vieţii noastre, toată lumea aşteaptă un mesaj în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea de stat. Putin va prezenta, de asemenea, analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.

Televiziunea de propagandă a Kremlinului, Rossia 24, a început o numărătoare inversă pentru discursul lui Putin

Canalul de ştiri Rossia 24, deţinut de statul rus, a avut o numărătoare inversă până la discursul lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale a Rusiei, relatează The Guardian.

Valerie Hopkins, jurnalistă la New York Times, scrie că unii analişti sunt de părere că deplasarea lui Joe Biden în Ucraina a ridicat miza, iar preşedintele rus ar putea face modificări de ultim moment la discursul său pentru "a-l face şi mai dur".

Deplasarea lui Joe Biden în Polonia şi Ucraina a fost în mod clar programată pentru a-l pune în dificultate pe liderul rus Vladimir Putin.

Discursul lui Putin ar putea fi mai dur după vizita lui Biden la Kiev

De altfel, vizita lui Biden în Polonia a fost programată tocmai pentru a marca în apropierea graniţelor Ucrainei acest prim an al războiului, iar gestul de a veni şi la Kiev, într-o vizită-surpriză, a intervenit chiar în ziua în care ucrainenii îi comemorează pe cei peste 100 de oameni care au murit în timpul protestelor ce au dus la alungarea de la putere în 2014 a preşedintelui Viktor Ianukovici, care era susţinut de Moscova.

De altfel, Biden şi Zelenski au vizitat împreună luni memorialul dedicat acestora.

"Desigur, pentru Kremlin, acest lucru (vizita la Kiev - n.r.) va fi văzut ca o dovadă în plus că Statele Unite mizează pe o înfrângere strategică a Rusiei în război şi că războiul în sine s-a transformat irevocabil într-un război între Rusia şi Occident", a comentat pentru Reuters analistul politic rus Tatiana Stanovaya.

Conflictul din Ucraina este de departe cel mai mare pariu făcut de un şef al Kremlinului cel puţin de la căderea Uniunii Sovietice în 1991 - şi un pariu pe care lideri occidentali, precum preşedintele american Joe Biden, spun că trebuie să îl piardă.

Forţele ruseşti au suferit trei răsturnări majore pe câmpul de luptă de când a început războiul, dar controlează încă aproximativ o cincime din Ucraina.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi, iar Putin, în vârstă de 70 de ani, spune acum că Rusia este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant, despre care spune că vrea să ciopârţească Rusia şi să îi fure vastele resurse naturale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult