Vladimir Putin amenință Occidentul: Toți "dușmanii" vor rămâne fără petrol, dar nu chiar acum
În cazul unor restricții ale prețului petrolului de către statele din G7(Franța, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Japonia, Italia și Canada), Rusia va refuza să furnizeze țițeiul său țărilor care se alătură acestei inițiative. În același timp, Kremlinul a declarat că nu va întrerupe în avans livrările de petrol, în timp ce restrițiile nu au intrat încă în vigoare, potrivit OBOZREVATEL.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarant despre șantajul petrolier că "va avea parte de represalii”.
În cazul introducerii unui "plafon" al prețurilor pentru resursele energetice, Rusia amenință că va opri furnizarea de petrol. Potrivit lui Peskov, Federația Rusă nu va interacționa cu partenerii în "condiții care nu țin de piață".
Mecanismul pregătit de G7 după amenințarea lui Vladimir PutinReacția violentă a Kremlinului a fost cauzată de acordul țărilor din G7 de a cumpăra petrol rusesc la un preț limitat. Grupul de state a convenit asupra următorului mecanism:
-cei care vor cumpăra petrol rusesc la prețul limitat vor primi finanțare importantă pentru transport și servicii de asigurare a tancurilor;
-în cazul în care petrolul este vândut mai scump decât la prețul convenit, G7 va introduce o interdicție privind serviciile de transport de petrol din Federația Rusă; în acest caz, va fi dificil pentru Rusia să comercializeze aurul negru chiar și cu partenerii săi.
Peskov nu a precizat cum anume va furniza Federația Rusă petrolul către țări terțe în astfel de condiții. De altfel, G7 se așteaptă ca toate țările UE, precum și India, să se alăture limitării prețurilor la petrol.
Dacă Rusia renunță la cea mai mare parte a exporturilor sale de petrol, va trebui să conserve puțurile și să reducă producția. În consecință, Kremlinul nu va primi niciun profit în scenariul "opririi petrolului".
Este de așteptat ca "plafonul" prețului la petrol să fie stabilit începând cu 5 decembrie, dată la care va intra în vigoare în UE embargoul asupra furnizării de petrol din Federația Rusă. Limita pentru produsele petroliere poate fi introdusă începând cu 5 februarie 2023.
UE vrea să limiteze prețurile pentru gazul rusesc"Plafonarea prețurilor este special concepută pentru a reduce veniturile Rusiei și capacitatea acesteia de a-și finanța războiul agresiv. În același timp, limitează impactul războiului rusesc asupra prețurilor globale ale energiei, în special pentru țările cu venituri mici și medii", au precizat statele din G7.
Mai mult, UE s-a oferit, de asemenea, să limiteze prețurile pentru gazul rusesc. Italia a luat această inițiativă, iar Germania a fost de acord să discute această problemă. De asemenea, necesitatea de a dezvolta un astfel de mecanism a fost deja declarată de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.