Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vladimir Putin a oprit coloana oficială pentru a vorbi cu cetățenii. Ce întrebări le-a adresat președintele rus

Your browser doesn't support HTML5 video.

Livrările de gaze ruseşti pentru Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu au fost reluate, sâmbătă, aşa cum era prevăzut. Gigantul Gazprom a anunțat că le suspendă „pe termen nedefinit”. Rușii invocă o defecțiune la o turbină.

Potrivit celor de la Gazprom, a fost depistată o scurgere de ulei de motor la turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg. De acolo, pornește Gazoductul Nord Stream 1, care ajunge în Germania prin Marea Baltică. Deocamdată, turbina a fost oprită complet pentru a putea fi reparată.

Presupusa defecţiune ar fi fost constatată la o inspecţie comună cu reprezentanţii Siemens Energy, care se ocupă de mentenanța turbinelor, mai afirmă comunicatul Gazprom. De cealaltă parte compania germană susține că o astfel de problemă tehnică este minoră, poate fi remediată pe loc și nu poate reprezenta o justificare pentru oprirea turbinei.

Oricum, Nord Stream 1 funcționa doar la 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite - pentru mentenanță, în această săptămână. Doar pentru trei zile - anunța, inițial, Gazprom.

Tom Marzec-Manser, expert, directorul Gas and Analytics: "Nord Stream este principala conductă prin care Gazprom își furnizează gazul în nord-vestul Europei. Gazoductul poate livra, iar în trecut chiar a livrat, și 165 de milioane de metri cubi pe zi, în Germania. Recent, trimiteau doar 33 de milioane. Iar acum - nimic. Înainte de a relua, așa cum era prevăzut, livrările au mai găsit un pretext." Liderii europeni au reacționat spunând, din nou, că Rusia folosește gazul ca armă, împotriva consumatorilor. Asta nu va clinti hotărârea și cursul acțiunilor Uniunii europene - a subliniat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Citește și
Sondaj în Ungaria: Viktor Orban este popular și în România. Cota de simpatie s-a dublat odată cu războiul din Ucraina
Premierul ungar Orban va merge la Moscova, sâmbătă, pentru a-i "aduce omagiu" lui Gorbaciov

Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie: "Ne pregătim de luni de zile pentru acest risc, așa că nu trebuie să-l subestimăm, dar cu siguranță nu ne vom lăsa intimidați."

Thomas Bagger, ambasadorul Germaniei în Polonia: "Acesta este jocul lui Putin pe care îl face, de fapt, de o jumătate de an. De aceea, guvernul german face tot posibilul pentru a accelera ieșirea Germaniei din dependența de gazul rusesc. Depozitele noastre de gaz sunt destul de pline. Guvernul a făcut eforturi susținute pentru a finaliza terminalele de gaz petrolier lichefiat, până la iarnă."

Pe de altă parte, scena unui bizar "dialog" al președintelui Putin cu oamenii, în cursul vizitei la Kaliningrad, de acum două zile, a fost difuzată de publicația rusă Meduza. Președintele rus a oprit coloana oficială pentru a le pune două întrebări, de la o distanță considerabilă, celor aflați pe marginea drumului.

Putin: Este totul în regulă? Oameni: Da. Putin: Guvernatorul nu vă supără? Oameni: Nu. Putin: În regulă. O zi bună! Oameni: Mulțumim. Bravo!

Dialogul a durat zece secunde. "Și așa s-a încheiat comunicarea președintelui cu oamenii" - conchide Meduza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult