Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viticultorii francezi au aprins focuri pentru a încerca să salveze producția de struguri din toamnă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nu doar ţara noastră se confruntă cu o vreme capricioasă în aceste zile.

Vestul Europei are de suferit din cauza unui val de aer rece care le-a dat mari bătăi de cap proprietarilor de podgorii.

În Franţa, aceştia au fost nevoiţi să ia măsuri serioase că să-şi protejeze viile.

Însă mulţi dintre ei au pierdut deja o bună parte din recoltă, din cauza îngheţului.

Podgoriile din regiunea franceză Chablis, faimoasă pentru vinul de Burgundia produs aici, au avut de suferit în ultimele zile din cauza gerului. Temperaturile au ajuns până la -4, -5 grade Celsius. Ca să protejeze via, unii dintre ei au aplicat o metodă inedită: au acoperit mugurii cu un strat protector de gheaţă.

Jean-François Bordet: "Partea bună e că (procedura) are succes aproape 100%. Partea proastă e că trebuie să ai apă în apropiere şi să stropeşti via ca să formeze un fel de iglu, un cocon în jurul mugurilor, care îi va proteja de ger".

Citește și
Raluca Turcan
Guvernul ia în calcul acordarea unor ajutoare familiilor medicilor decedaţi de coronavirus

Cu toate astea, viticultorii nu au reuşit să-şi ferească toate podgoriile de efectele devastatoare ale gerului. Au fost nevoiţi să-şi concentreze eforturile asupra soiurilor importante de viţă de vie.

Jean-François Bordet: "Colegii mei şi cu mine suntem deprimaţi în dimineaţa asta. Eu, personal, am luptat împotriva gerului de-a lungul a 25 de ani, deja, şi sunt obişnuit cu el. Dar de data asta, natura e mai puternică decât noi".

Într-o altă podgorie, viticultorii au aprins lumânări uriaşe de parafină în timpul nopţii, pentru a menţine temperatura în vie la un nivel suportabil pentru muguri. Pierderile sunt însă destul de mari. Unii dintre proprietarii de vii au pierdut până la 50% din întreaga cultură, iar valul de frig rămâne încă în regiune, aşa că oamenii se aşteaptă la pagube mult mai mari.

Jean-François Bordet: "Este foarte greu, fizic şi psihic. E dificil din punct de vedere psihic pentru că toată munca de un an de zile poate să dispară peste noapte. Un an de muncă distrus".

În timpul zilei, viticultorii au aprins în unele locuri baloţi de paie. Fumul rezultat are rolul de a proteja mugurii viţei de vie de razele soarelui, care le-ar putea arde. Alţii au adus chiar radiatoare ca să menţină temperatura la un nivel acceptabil la nivelul solului. Costurile sunt mari, dar sunt justificate mai ales atunci când e vorba despre viţă de vie de calitate superioară.

În aprilie 2017, un val de frig similar a afectat multe dintre podgoriile franceze, iar producţia de vin a fost cea mai redusă din întreaga istorie viticolă a Franţei. Ultima oară, gerul a provocat pagube în 2019.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult