Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viktor Orban vorbește din nou pe limba lui Putin. Ziar pro-guvernamental maghiar: ”Francezii ipocriți fac afaceri cu Rusia”

Un ziar pro-guvernamental maghiar îi face ”ipocriți” pe francezi pentru că derulează în continuare afaceri cu Rusia, în timp ce se prezintă susținători ai Ucrainei. Viktor Orban preia astfel încă o dată discursul anti-occidental al lui Vladimir Putin.

Franța nu coboară de pe calul de război și susține Ucraina, în timp ce cumpără din ce în ce mai mult gaz rusesc. Anul acesta, Emmanuel Macron a plătit Rusiei peste șase sute de milioane de euro pentru gaz natural lichefiat, scrie Magyar Nemzet într-un articol cu titlul ”Francezii ipocriți fac afaceri cu Rusia”, care preia date publicate de Politico.

Magyar Nemzet este o publicație care se declară deschis pro-guvernamentală, în timp ce Viktor Orban este cel mai vocal aliat al lui Vladimir Putin în Uniunea Europeană. Premierul maghiar s-a remarcat prin faptul că preia aproape identic mesajele anti-occidentale ale Kremlinului.

Potrivit publicației citate, transporturile de gaze naturale lichefiate din Rusia către Franța au crescut în primele trei luni ale anului mai mult decât către orice altă țară din UE.

Parisul a plătit astfel peste șase sute de milioane de euro către Kremlin de la începutul anului, iar ”creșterea comerțului cu gaze vine pe măsură ce Macron adoptă o linie din ce în ce mai dură și beligerantă” față de Rusia, arată sursa citată.

Citește și
Embraer KC-390
Ungaria va avea un avion militar unic în lume. Ce îl face atât de special GALERIE FOTO

”Franța nu poate spune că trebuie să fim duri cu Rusia pe de o parte și să-i plătească acesteia sume mari de bani, pe de altă parte”, a spus un diplomat al UE care a cerut anonimatul.

Luna trecută, președintele francez nu a exclus trimiterea de trupe în Ucraina și i-a îndemnat pe aliați să nu fie „lași” în apărarea Kievului, o inversare bruscă față de apelurile sale anterioare de a nu-l „umili” pe președintele rus Vladimir Putin.

Franța susține că achiziția de gaze este necesară și că are un acord pe termen lung cu Rusia, din care este dificil să se retragă din punct de vedere legal. Dar criticii spun că Parisul ar putea face mai mult și spun că inacțiunea se datorează parțial opoziției gigantului energetic național francez TotalEnergies.

Sancțiunile UE împotriva Rusiei par să eșueze

În orice caz, importurile evidențiază eforturile slabe ale UE de a reduce veniturile Rusiei din combustibili fosili, care reprezintă aproape jumătate din bugetul Kremlinului, deoarece Moscova găsește modalități din ce în ce mai creative de a eluda măsurile existente, iar sancțiunile UE par să eșueze.

”Acesta nu este un subiect ușor”- a recunoscut un oficial al ministerului francez al energiei, referindu-se la contractele pe termen lung semnate de TotalEnergies.

Iar Franța nu este singura excepție. Cel puțin nouă țări din UE continuă să cumpere GNL rusesc, potrivit datelor de transport maritim citate de Politico. Parisul conduce însă atât la cantitățile absolute importate în 2024 – în total un milion și jumătate de tone – cât și la creșterea achizițiilor față de aceeași perioadă a anului trecut.

Belgia, Spania și Țările de Jos - cei mai mari trei cumpărători de GNL de la Moscova după Franța - au indicat cu toții că vor sprijini măsurile de reducere a achizițiilor, dar susțin că toată lumea trebuie să acționeze împreună, altfel va fi inutil.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult