Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viktor Orban dezvăluie ce ar fi făcut Ungaria dacă era atacată de Rusia

Viktor Orban spune că Ungaria ar fi negociat pacea dacă era atacată de Rusia și nu ar fi fost membră NATO, precizând că țara sa știe cum e să se afle sub ocupația Moscovei.

Într-o conversație cu jurnaliştii înainte de discursul său în fața eurodeputaților, Viktor Orban a fost întrebat cum s-ar fi apărat Ungaria în situația ipotetică în care ar fi fost atacată de Rusia și nu ar fi membru NATO, scrie Novinite.

Orban a declarat că Ungaria are o istorie de ocupație de către Rusia și, din acest motiv, știe cum să abordeze conflictele, negocierile și deciziile strategice.

„Înțelegem despre ce este vorba. Aceasta este o problemă complexă și suntem fermi alături de prietenii noștri ucraineni pentru a găsi o politică bună, pentru a lupta și pentru a obține un rezultat favorabil”, a afirmat Viktor Orban.

Premierul maghiar a reflectat asupra experienței anterioare a Ungariei ca membru al Pactului de la Varșovia, descriind-o drept o perioadă provocatoare care s-a încheiat însă acum.

Citește și
viktor orban
Viktor Orban atacă din nou Vestul: ”Încă mai am misiuni de pace în mânecă”. ”Poate să stea Bruxelles-ul și-n cap”

Viktor Orban se afișează astfel într-unul dintre rarele momente în care nu mai ia vehement apărarea Rusiei lui Vladimir Putin, premierul maghiar fiind cunoscut pentru poziția sa prorusă și evident anti-ucraineană.

Prioritatea Ungariei: intrarea deplină a ROmâniei și Ungariei în Schengen 

Orban era programat să susțină marți un discurs în care să sublinieze prioritățile Ungariei în calitate de președinte rotativ al Consiliului UE, eveniment care a fost amânat de mai multe ori.Până acum, a expirat deja mai mult de jumătate din președinția Ungariei, care a început la 1 iulie și urma să se încheie pe 31 decembrie.

În discursul său de la Parlamentul European, Viktor Orban a subliniat și importanța asigurării aderării depline la Schengen pentru Bulgaria și România.

El a descris complexitatea președinției Ungariei la Consiliul UE, afirmând că aceasta este caracterizată mai mult de considerente politice, decât de procese birocratice.

Orban a subliniat că una dintre prioritățile cheie ale Ungariei în calitate de președinte al Consiliului UE este să pledeze pentru intrarea terestră a Bulgariei și României în spațiul Schengen.

Viktor Orban spune că Austria încă se opune aderării depline a României și Bulgariei la Schengen

Deși ambele națiuni fac în prezent parte din acord, li se permite accesul numai pe calea aerului și pe mare din cauza obiecțiilor din partea Austriei.

Viktor Orban a menționat că eforturile de a promova această problemă sunt în desfășurare, afirmând: „Nu suntem departe. Dar să fiu sincer, există o singură țară care încă se opune”, o referire clară la Austria.

Premierul maghiar a asigurat că se angajează să convingă membrii UE că integrarea Bulgariei și României în Schengen este avantajoasă pentru bloc.

El a susținut că ambele țări sunt pregătite să contribuie la securizarea frontierelor externe ale UE, definite în prezent de granița dintre România și Ungaria. „Acest lucru este împotriva intereselor Ungariei, României și ale popoarelor lor”, a mai spus Orban.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult