Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viktor Orban a ”târât” Uniunea Europeană la Moscova împotriva voinței ei. Mesajul lui Putin pentru europeni VIDEO & FOTO

Viktor Orban a vorbit la Moscova în calitate de reprezentant al Uniunii Europene, iar Vladimir Putin însuși l-a întâmpinat ca președinte al Consiliului Uniunii Europene, în timp ce Bruxelles a anunțat răspicat că Orban nu reprezintă UE.

Viktor Orban a ”târât” Uniunea Europeană până la Moscova împotriva voinței ei, punând blocul comunitar într-o situație ingrată.

Practic, ungurul de la șefia temporară a UE anulează în nume propriu întregul mesaj de solidaritate transmis recent de Bruxelles, ca epicentru al tuturor țărilor UE care condamnă Rusia și pe Vladimir Putin pentru războiul declanșat prin invadarea Ucrainei.

În discursul său de la Moscova, Viktor Orban a vorbit vineri fără echivoc în numele UE, deși nu are mandatul acesteia.

”Președinția maghiară a UE consideră următoarele șase luni - munca ce urmează să fie efectuată în această perioadă - ca o misiune de pace”, a declarat Viktor Orban la o conferință de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit Hirado.

Citește și
Viktor Orban, Vladimir Putin
Viktor Orban a ajuns în Rusia. Vladimir Putin i-a spus că este gata să discute ”nuanțele” războiului din Ucraina

Premierul ungar a evidențiat faptul că vineri a avut cea de-a 14-a întâlnire cu Vladimir Putin, iar ”semnificația deosebită a întâlnirii a fost dată de faptul că a avut loc în timp de război, într-un moment în care Europa are mare nevoie de pace”, arată agenția maghiară citată.

„Acum, totuși, trăim în umbra războiului în Europa de doi ani și jumătate, iar acest lucru cauzează dificultăți extreme Europei”, a adăugat Viktor Orban, potrivit căruia ”pacea nu se va întâmpla de la sine, ea trebuie creată. Trebuie să muncești pentru asta”. Premierul maghiar a mai spus că Putin ”a vrut să afle care este calea cea mai scurtă către pace”, mai scrie agenția maghiară.

Orban: ”Ungaria va fi probabil singura țară din Europa care va putea vorbi cu toată lumea” 

Kremlinul a prezentat și o transcriere a discursurilor ținute de cei doi lideri, conform News.

”Viktor Orban: Stimate domnule preşedinte!

Vă mulţumesc că m-aţi primit astăzi. Aceasta nu este prima noastră întâlnire din ultimul deceniu, este deja a unsprezecea. Dar aceasta este mai specială decât cele anterioare. După cum aţi menţionat deja, Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie.

Înainte de ultima noastră reuniune, aceasta a fost înainte de război, în februarie 2022. Acesta este exact ceea ce diferenţiază aceste două întâlniri dintre noi.

Vă sunt foarte recunoscător pentru faptul că, chiar şi în circumstanţe atât de dificile, aţi fost de acord să mă primiţi. Trebuie să vă spun că numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi ale conflictului scade rapid.

În curând, Ungaria va fi probabil singura ţară din Europa care va putea vorbi cu toată lumea. Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. De asemenea, aş dori să vă cunosc poziţia cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa.

Vă mulţumesc”.

Putin: ”Au fost prezentate pozițiile noastre cu privire la o posibilă soluționare pașnică”

Aceeași sursă prezintă și discursul lui Vladimir Putin, care îl primește explicit pe Viktor Orban ca reprezentant oficial al Uniunii Europene.

”Vladimir Putin: Stimate domnule prim-ministru! Dragi colegi! Bine aţi venit la Moscova, în Rusia.

Îmi dau seama că de data aceasta aţi venit nu numai în calitate de partener de lungă durată, ci şi în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene. Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relaţiilor bilaterale în această situaţie dificilă şi, desigur, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la cea din direcţia Ucrainei.

Ştiu că foarte recent, cred că pe 2 iulie, aţi fost la Kiev şi aţi venit aici pentru a discuta toate nuanţele situaţiei de la Kiev, din perspectiva ucraineană. Sunt la dispoziţia dumneavoastră.

Probabil sunteţi la curent cu discursul pe care l-am ţinut recent la Moscova în faţa conducerii Ministerului de Externe. Acolo au fost prezentate poziţiile noastre cu privire la o posibilă soluţionare paşnică. Şi, bineînţeles, sunt gata să discut acest lucru cu dumneavoastră şi să vă vorbesc despre unele dintre nuanţe. Sper că mă veţi familiariza cu poziţia dumneavoastră şi cu cea a partenerilor europeni.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, din păcate, avem o scădere mare a cifrei de afaceri comerciale, 35 % sau mai mult. Dar, în general, există multe lucruri la care să lucrăm. Avem proiecte solide în derulare.

În orice caz, suntem foarte încântaţi să vă vedem şi avem multe de discutat.

Bine aţi venit, domnule prim-ministru”.

”Rusia apreciază foarte mult direcția lui Viktor Orban”

Imediat după întâlnire, Kremlinul a oferit și o poziție oficială cu privire la această întâlnire, conform Hirado:

”Rusia apreciază foarte mult direcția lui Viktor Orbán, care urmărește să compare pozițiile Rusiei și ale Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov pentru postul de televiziune Rossiya 1 despre întâlnirea premierului ungar cu președintele Vladimir Putin, vineri, la Kremlin.

"Este destul de clar că se poate aprecia linia fermă, clară și consecventă a lui Orbán, care își propune să încerce să compare pozițiile celor două părți", a spus Peskov.

El a adăugat că întâlnirea de vineri de la Moscova a fost inițiată de prim-ministrul ungar miercuri”.

Viktor Orban a pus Europa într-o situație imposibilă acum, din moment ce se prezintă public drept un sol al păcii trimis de Uniunea Europeană la Moscova să negocieze pacea din Ucraina cu Vladimir Putin, în timp ce Uniunea Europeană însăși tocmai și-a reafirmat sprijinul necondiționat pentru Ucraina.

Mai mult, Ungaria, ca ţară suverană, va ignora criticile UE în urma vizitei premierului ungar Viktor Orban la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin despre soluţionarea paşnică a războiului în Ucraina, a declarat vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care l-a însoţit pe şeful guvernului de la Budapesta în vizita de lucru a acestuia în capitala rusă, potrivit EFE, preluată de Agepres.

UE și NATO au transmis că Viktor Orban nu le reprezintă în niciun fel

"Suntem o ţară suverană, aşa că nu cred că ar trebui să acordăm atenţie criticilor de acest gen", a declarat el presei la Kremlin după întâlnirea dintre şeful guvernului ungar şi preşedintele rus.

Orban a sosit în capitala rusă vineri dimineaţa într-o vizită oficială surpriză, la trei zile după ce s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în considerare negocierea unei încetări a focului cu Rusia pentru a "accelera" negocierile de pace.

Cu puţin timp înainte de sosirea premierului ungar la Moscova, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat că Orban "nu reprezintă UE în niciun fel" în această vizită controversată.

Deşi Ungaria este în prezent statul membru al UE care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului până la 31 decembrie, "aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii", a subliniat şeful diplomaţiei europene într-un comunicat.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat, de asemenea, că Ungaria "nu are un mandat pentru a se angaja într-un dialog cu Rusia" în numele UE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat la rândul său că Viktor Orban nu reprezintă Alianţa în dialogul său cu Putin, deşi a recunoscut că Budapesta l-a informat în prealabil despre această vizită.

De asemenea, Kievul s-a distanţat, declarând că premierul ungar nu a convenit sau coordonat cu autorităţile ucrainene şi a respins "orice acord privind Ucraina fără Ucraina".

După discuţiile cu Putin, Orban intenţionează să plece în Azerbaidjan pentru a participa la un summit informal al Organizaţiei Statelor Turcice (OTS).

Premierul maghiar a afirmat că doreşte să discute chestiuni importante cu preşedintele rus şi să evalueze poziţia acestuia cu privire la probleme importante pentru Europa.

Peter Szijjarto, ministrul de externe, şi omologul său rus Serghei Lavrov, au participat, de asemenea, la reuniunea de la Kremlin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult