Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Afaceri românești de succes, în Viena. Restaurante și magazine care reunesc românii de peste hotare

Your browser doesn't support HTML5 video.

35 de mii de romani locuiesc în capitala valsului, Viena, desemnată şi în acest an, pentru a opta oară consecutiv, oraşul unde se trăieşte cel mai bine din lume.

Poate de aceea şi comunitatea noastră din capitala Austriei creşte în fiecare an. Romanii au reuşit să îşi facă un rost şi lucrează în cele mai variate domenii: artă, construcţii, restaurante, spitale sau cabinete de avocatură.

Ballgasse, una dintre cele mai vechi străduţe din inima Vienei, unde a locuit la începutul anilor 1800, celebrul Ludwig Van Beethoven. Aleea pietruită din primul district al Capitalei vieneze este plină de bistro-uri, iar şniţelul vienez are competiţie serioasă: sarmalele de la Bukowina, un restaurant românesc, plin mereu de oaspeţi. Chiar la intrare găsim un grup de romani care se simt ca acasă.

Într-un decor autentic românesc, plin de ştergare şi covoare ţesute de mână, găsim un menu cunoscut: borş de vită, ciorbă de burtă, sarmale, tochitură cu mămăligă şi cârnaţi de casă. Toate bunătăţile tradiţionale sunt gatite cu ingrediente aduse din ţară.

Printre clienţii fideli se numără şi aceşti romani. Doi dintre ei au plecat în urmă cu câţiva ani din ţară şi s-au stabilit în Viena. În timp au construit o afacere în construcţii şi au angajat 60 de muncitori, toţi romani.

Tot din dorul de casă s-a născut şi Bukowina.

"În 2011 am deschis restaurant austriac, unde clienţii fideli cereau mâncare românească. Nu puteam amestesca lururile. Lângă şniţelul austriac să punem sărmăluţe. Din cauza dorului de casă, ne-a făcut să vedem valoarea din România.", au povestit patronii localului.

Lăsăm restaurantul în urmă şi pornim spre al doilea district al Vienei. Pe Lassallestrasse, printre multe companii şi instituţii locale de prestigiu, găsim şi un magazin românesc.

O familie de romani, stabilită de mulţi ani în Austria, deţine două astfel de magazine. Pe rafturi găsim produse ca la noi acasă. Biscuiţi, gemuri, conserve, murături, mezeluri tradiţionale, bomboane pentru brad şi vinuri.

Proprietarii aduc inclusiv prăjituri proaspete făcute în cofetăriile din vestul României. Le transporta 500 de kilometri până în Viena, cu propriile maşini frigorifice.

În medie, 70 de oameni îşi fac zilnic cumpărăturile de aici. Cei mai mulţi sunt romani, austrieci şi nemţi. Afacerea românească din inima Vienei este un pas îndrăzneţ, dar uşor de realizat, spun proprietarii.

O luăm din nou la pas şi ajungem în apropierea ambasadei României şi a Palatului Belvedere. Pe Karolinengasse, la numărul 12, zărim într-o vitrină ii româneşti şi drapelul nostru. Intrăm şi dăm iarăşi peste romani.

Proprietarii sunt doi soţi tineri, care au renunţat la joburile bine plătite din multinaţionalele din vestul României şi au decis să emigreze. Înainte să plece, s-au documentat temeinic despre ţările bogate, cu o bună calitate a vieţii. Aşa au ales Austria. Ajunşi aici, au făcut un credit la bancă, pentru a-şi deschide afacerea. Acum cei doi sunt căutaţi mereu de românii care trăiesc în Viena şi vor să-şi stingă dorul de casă cu mâncarea noastră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult