VIDEO Zelenski a publicat un colaj de imagini dramatice, alături de un mesaj emoționant
Your browser doesn't support HTML5 video.
Orașul portuar este complet încercuit de trupele rusești, iar cei peste 300.000 de locuitorii care ar mai fi rămas aici au rămas fără hrană, apă și energie, într-o cumplită criză umanitară. Au fost din nou bombardamente și la Kiev. Obuzele au lovit mai multe case și au făcut victime în rândul civililor.
„Aceasta a fost casa mea. Acesta a fost prietenul meu. Acesta a fost câinele meu. Aceasta a fost mașina mea. Acesta era slujba mea, iar acesta era tatăl meu... iar aceasta era fiica mea. Rusia a înecat Ucraina în lacrimi, sânge și cadavre”, a spus președintele Zelenski în timp ce a prezentat o serie de imagini emoționante.
Cu acest colaj de imagini dramatice, preşedintele Zelenski vrea să atragă din nou atenţia asupra ororilor comise în ţara sa de la începutul războiului. Dar, spre finalul clipului, tonul se schimbă.
„Noi, ucrainenii ştim deja ce va urma... Vom câştiga!”, a mai spus Zelenski.
Pe front, deocamdată, lucrurile nu sunt atât de clare. Cea de-a 26-a zi de război a început cu noi atacuri asupra capitalei Kiev.
Obuzele au lovit mai multe case și un centru comercial dintr-un cartier al capitalei, la câţiva kilometri de palatul prezidenţial. Un proiectil a pulverizat vehiculele din parcare și a lăsat în urmă un crater de câțiva metri. Cel puţin 6 oameni au fost uciși.
Echipele de salvatori s-au chinuit toată noaptea să scoată oamenii de sub derămături.
Bombardamentul a avut loc la doar câteva ore după ce un alt obuz a explodat în curtea unui bloc de 10 etaje din nord-vestul Kievului. „Mă aflu în cartierul Sviatoshynskyi din Kiev. Vedem din nou consecințele "păcii" rusești. În apropiere se află o grădiniță, iar aici este un crater imens. Clădirea este distrusă, geamurile au fost aruncate în aer, mașinile au fost incendiate...”, a transmis primarul Kievului.
"Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor", a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, la primele ore ale dimenții - când ultimatumul de predare a armelor și a orașului Mariupol, dat de ruși a expirat.
În schimb, vicepremierul a cerut ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare din oraşul-port din sud-estul Ucrainei, asediat de forţele ruse.
Duminică, Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul "fără arme şi muniţii" şi a insistat asupra unui "răspuns oficial în scris".
La Sumî, în nord-estul Ucrainei a avut loc o scurgere de amoniac foarte periculoasă, în urma bombardamentelor de duminică noapte -spun autoritățile. Drept urmare, locuitorii din apropiere au fost nevoiți să părăsească urgent zona. În cele din urmă, echipajele de urgență au reușit să limiteze scurgerea.
De asemenea, cei 64 de angajați de la centrala nucleară Cernobîl, ţinuţi ostatici de ruşi de aproape o lună, au fost eliberați, relatează presa din Kiev.
Însă, în ansamblu, armata rusă nu a mai avansat în ultimele zile, ba chiar a fost împinsă înapoi de o contraofensivă ucraineană, pe direcția Mykolaiv - Herson.
Rușii au suferit pierderi masive: ucrainenii lansează atacuri asupra convoaielor de aprovizionare.
Bătrânii văzuți nevoiți să fugă din Herson spun că sunt cele mai cumplite momente pe care le-au trăit vreodată.