Momentul în care un soldat rus se predă în fața unei drone ucrainene și este lăsat în viață. VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Șeful mercenarilor Wagner crede, în schimb, că este doar un șiretlic din partea lui Zelenski și, potrivit lui Prigojin, contraofensiva este deja în plină desfășurare în Bahmut.
De câteva zile, soldaţii ucraineni obţin câştiguri teritoriale în acea zonă.
Între timp, ministrul britanic al Apărării a confirmat că trimite în Ucraina rachete cu rază lungă de acțiune, pe care Kievul a promis că nu le va lansa spre Rusia.
În tranșeele din estul Ucrainei mor soldați cu nemiluita din ambele tabere. Uneori, răpăitul armelor lasă loc unor scene zguduitoare, care dezvăluie umanitatea celor trimiși la război de lideri care au alte priorități decât oamenii.
Iată momentul în care un rus rămâne la discreția mitralierelor ucrainene. Omul lasă armă și ridică mâinile. Asta îi face pe ucraineni să-i trimită un mesaj prin intermediul unei drone. Dacă vrea să se predea, să urmeze drona, îi scriu ei.
Inițial, bărbatul ezită și explică prin semne că va fi împușcat din spate de camarazi, conform ordinelor primite de la superiori.
Până la urmă, își asumă totuși riscul și o ia la fugă prin tranșee către pozițiile ucraineilor unde a și reușit să ajungă.
În acest timp, sodații ucraineni continuă seria de contraatacuri eficiente. În ultimele ore au mai recuperat câțiva kilometri de la inamici. Au spulberat numeroși mercenari Wagner și au luat câțiva prizonieri.
În urma acțiunilor ofensive ale Brigăzii a 3-a de Asalt, unități ale brigăzii 72 a armatei ruse au fost înfrânte. Grupul de recunoaștere al brigăzii a fost distrus, la fel și un număr mare de blindate.
Prigojin însuși recunoaște că forțele Kievului avansează la sud de Bahmut, dar acuză o brigadă rusă că și-a abandonat poziția, lăsând un flanc descoperit.
Sam Kiley, corespondent CNN în Kiev: ”În schimb, bloggerii militari ruși aflați la fața locului au spus că acest lucru s-a întâmplat pentru că luptătorii Wagner au fost cei care și-au mutat locația, au lăsat acest flanc nepăzit, iar prin preajmă nu erau soldați ruși care să protejeze zona și, în plus, nu erau mijloace de comunicare. De fapt, acest lucru a fost cel mai grav: faptul că nu au fost căi de comunicare între forțele armate ale Rusiei și mercenarii Wagner."
Pe de altă parte, Voldimir Zelenski spune că Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti mult așteptata contraofensivă.
Reporter BBC: Încă așteptați armele și echipamentul militar care vi s-a promis că va sosi? Volodimir Zelenski: ”Da, încă mai așteptăm unele lucruri care ne vor întări contraofensiva și, cel mai important, ne vor proteja oamenii. Așteptăm vehicule blindate, care vin în tranșe. Putem începe contraofensiva cu ce avem și să avem succes, dar vom pierde foarte mulți oameni, iar asta este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp.”
Vestea bună ar fi că, potrivit responsabililor NATO, forțele ruse sunt într-o poziție tot mai vulnerabilă.
Amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO: ”Rusia se află în a 15-a lună a ceea ce credea că va fi un război de trei zile. Goliat se clatină. Şi asta pentru că David a demonstrat o imensă rezilienţă şi iscusinţă tactică susţinute de 50 de naţiuni din întreaga lume.”
Amiralul Bauer a făcut aceste comentarii în deschiderea unei reuniuni a şefilor militari ai Alianţei. Cu această ocazie s-a discutat despre noile planuri regionale de apărare, care prevăd o creştere a numărului de trupe cu grad ridicat de pregătire.
Cât despre tensiunile tot mai vădite în rândul elitelor ruse, jurnalista rusă - care, în martie anul trecut, a protestat împotriva războiului, în direct la televiziunea națională - își permite să fie optimistă.
Marina Ovsiannikova, disidentă rusă: ”Cred că Putin nu are suficient Noviciok pentru toți adversarii săi. Pentru că, de fapt, când a început războiul, tot mai mulți oameni au început să vorbească împotriva regimului și mulți alții urmează s-o facă.”
Noviciok este agentul neurotoxic folosit în otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi și a fostului ofițer rus de informațîi militare, Serghei Skripal.
Marina Ovsianikova crede că tot mai probabilă pierdere a războiului va speria și dezbină elitele ruse: ”Nu cred că sunt posibile proteste masive ale populației. Nu uitați că trei milioane de ruși lucrează în FSB, poliție, ca să nu mai vorbim de companiile private de securitate. Vorbim de o opresiune la o scară demnă de Stalin. Navalnîi e în închisoare. N-are cine să însuflețească mulțimile. Prin urmare, cred că va porni de la elite. Nu neapărat că-l va otrăvi ori împușca cineva pe Putin. Mai degrabă cineva din cercul sau apropiat se va duce într-o zi la el și-i va spune: „Volodea, pierdem războiul! E timpul să te retragi!”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , razboi in ucraina , vladimir putin
Dată publicare: 11-05-2023 19:53