Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Momentul în care au fost uciși 10 civili într-un atac cu dronă al armatei SUA. Imaginile au fost declasificate

Pentagonul a declasificat și a făcut publică filmarea atacului cu dronă al armatei americane în Kabul, la finalul lunii august, în care au fost uciși 10 civili, printre care și șapte copii, scrie The Guardian.

New York Times a obținut imaginile în instanță, după ce a dat în judecată US Central Command, care a condus operațiunile militare în Afganistan. Este prima filmare făcută publică cu atacul care a avut loc pe 29 august, cu două zile înaintea încheierii retragerii trupelor occidentale din Afganistan.

Sunt 25 de minute de imagini filmate de dronele MQ-9 Reaper, care arată scena atacului, înainte, în timpul și după ce o rachetă a lovit mașina unor civili, într-o curte de pe o stradă din Kabul. Imaginile neclare arată câțiva indivizi care se deplasează în zonă.

 

Pentagonul a efectuat o investigație care a arătat că a fost vorba despre "o simplă greșeală" și a recomandat să nu fie luate acțiuni disciplinare sau legale asupra celor implicați, ceea ce a provocat indignarea Congresului și a activiștilor americani.

Forţele armate americane au spus că ţinta iniţială a atacului cu dronă a fost un vehicul despre care credeau că aparţine grupării teroriste ISIS-K şi reprezenta o amenințare iminentă pentru aeroportul din Kabul.

Armata americană a admis faptul că familia ucisă nu avea nicio legătură cu jihadiştii. Secretarul american al Apărării și-a cerut, de asemenea, scuze pentru cele întâmplate şi a promis că Statele Unite vor învăţa din această greşeală îngrozitoare.

“Ofer cele mai profunde condoleanţe rudelor supravieţuitoare ale celor care au fost ucişi”, a declarat, într-un comunicat, şeful Pentagonului, care a recunoscut că bărbatul vizat era “doar o victimă nevinovată, la fel ca celelalte persoane ucise în mod tragic”.

“Ne cerem scuze şi vom face tot posibilul să învăţăm din această greşeală oribilă”, a adăugat el.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult