Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Imagini impresionante surprinse în Rusia. Cum arată baza polară a lui Vladimir Putin

Cu doar câteva zile înainte de desfășurarea summitului Consiliului Arcticii, a cărui preşedinţie urmează să fie preluată de Rusia, armata rusă a permis accesul unui grup de jurnaliști străini la baza "Arctic Clover" din arhipelagul Franz-Joseph.

La 600 de kilometri de Polul Nord, pe un teritoriu de peste 14.000 metri pătrați, soldaţii ruşi au construit pe ruinele unei foste baze sovietice un complex capabil să funcţioneze autonom aproape un an şi jumătate. Acesta are forma unui trifoi vopsit în culorile drapelului Rusiei: alb, albastru şi roşu, informează France Presse, citată de Agerpres.

Baza rușilor este dotată cu o staţie de epurare şi de încălzire a apei, o centrală electrică, dar şi o clinică, o sală de sport, un cinematograf, o saună şi o biserică. Toate sunt legate prin tuneluri încălzite care le permit celor 150 de militari să nu iasă în frigul polar decât în caz de necesitate.

"Putem compara acest complex cu o staţie spaţială, singura diferenţă fiind că el nu se află pe o orbită circumterestră, ci în deşertul arctic", a declarat generalul Igor Ciurkin, şeful comandamentului pentru apărare antiaeriană din cadrul Flotei Nordului, în subordinea căruia se află baza.

Citește și
Vladimir Putin
Rusia a făcut ”lista neagră”. Ce țări are în vizor

De asemenea, baza are un aeroport militar uriaş, de pe care au decolat, în luna martie, două avioane de vânătoare MiG-31, care au reuşit să atingă Polul Nord, revenind apoi în arhipelag.

Baza mai dispune de un sistem de apărare de coastă dotat cu rachete Bastion, cu o rază de acţiune de 360 de kilometri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult