Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viceministrul de Externe al Rusiei: Moscova este deschisă dialogului cu Ucraina fără condiții prealabile

Rusia este deschisă la negocieri pentru soluționarea conflictului din Ucraina, dar restul nu depinde de Moscova. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Ryabkov, scrie Kommersant.ru.

„Nu pot decât să confirm poziția – suntem deschiși la dialog, fără condiții prealabile. Eram pregătiți pentru asta înainte, Kievul, la comanda curatorilor săi occidentali, a întrerupt dialogul, care, în general, mergea înainte, se elabora un anumit document, acum totul este în trecut. Ceea ce urmează nu depinde de noi”, a spus Ryabkov (citat de RIA Novosti).

În opinia sa, șansele de dialog vor crește dacă Kievul va primi o comandă „din capitalele respective”.

O poziție similară a fost exprimată pe 8 noiembrie de Andrei Rudenko, un alt ministru adjunct de externe al Federației Ruse. El a spus că Rusia nu propune nicio condiție suplimentară pentru reluarea negocierilor cu Ucraina, principala condiție fiind totuși „buna voință” arătată de Kiev.

Vineri Kremlinul a confirmat din nou pregătirea părții ruse pentru discuții de pace, dar a remarcat că acest lucru este imposibil din cauza poziției Ucrainei.

Citește și
steag rusia
Rusia l-a chemat la război pe unul dintre soldații dispăruți după scufundarea navei Moskva: Puteți fi urmărit penal

Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat pe 7 noiembrie că Ucraina nu a refuzat niciodată negocierile cu Moscova, dar dialogul este posibil după retragerea trupelor ruse.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a interzis anterior negocierile cu Vladimir Putin la nivel legislativ, a subliniat în același timp următoarele cerințe ale părții ucrainene pentru reluarea negocierilor ruso-ucrainene: restabilirea integrității teritoriale, respectarea Cartei ONU, compensare pentru toate pierderile, „pedepsirea criminalilor de război și asigurarea că acest lucru nu se va mai întâmpla”.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început la câteva zile după operațiunea militară specială lansată pe 24 februarie. Ca urmare a acordurilor încheiate în martie la Istanbul, Rusia și-a retras trupele de la Kiev. De atunci, părțile au afirmat în repetate rânduri că procesul de negociere s-a blocat. Potrivit The Washington Post, autoritățile americane încearcă acum să convingă Kievul să-și exprime disponibilitatea pentru dialog.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult