Viața Reginei Elisabeta în imagini. În cei peste 70 de ani de domnie, a devenit al doilea cel mai longeviv monarh din istorie
Galerie foto
Şi asta într-o perioadă în care lumea se distanța de trecutul colonialist al unuia dintre cele mai mari și mai puternice imperii ale lumii.
Regina Elisabeta: Când aveam 21 de ani, am promis că îmi voi pune viața în slujba poporului.
Cuvintele, rostite de Elisabeta a II-a la aniversarea Jubileului de Argint, în 1977, sunt cele mai potrivite pentru a-i descrie îndelungata domnie. Faptul că regina și-a respectat promisiunea, explică probabil popularitatea extraordinară de care s-a bucurat până în ultima clipă.
Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926 și a fost primul copil al ducelui și ducesei de York.
Tatăl ei nu era moștenitorul tronului, dar a devenit rege în 1936, după abdicarea fratelui său, regele Edward al VIII-lea. A fost momentul în care Elisabeta a știut că la rândul ei va fi regină. A fost educată acasă și a început să-și asume sarcini publice încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Avea doar 13 ani când a izbucnit războiul.
În noiembrie 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, un fost prinț al Greciei și Danemarcei. Regele Mihai a fost invitat la nunta ei.
Regele Mihai: Am fost foarte surprins că Groza și Guvernul au acceptat să plec în Anglia pentru nunta principesei, actuala regină, cu vărul nostru, Prințul Philip.
Căsătoria lor a durat 73 de ani până la moartea prințului, în aprilie 2021. Au avut împreună patru copii: Charles, Prinț de Wales; Anne, Prințesa Regală; Prințul Andrew, Duce de York; și prințul Edward, conte de Wessex.
Elisabeta a urcat pe tron în februarie 1952, la vârsta de 25 de ani.
A devenit atunci regina a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit al Marii Britanii, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon, care mai târziu a devenit Sri Lanka.
Regina Elisabeta: Din 1952 încoace am fost martora schimbărilor apărute în mediul internațional, prin care țara noastră a trebuit să navigheze. Apariția Commonwealth-ului, dezvoltarea Uniunii Europene, sfârșitul Războiului Rece și, acum, amenințarea întunecată a terorismului internațional.
Regina va ramâne în istorie și prin reformarea casei regale. Din 1992, a început să plătească voluntar impozit, apoi a deschis pentru marele public reședințele oficiale, inclusiv palatul Buckingham. A schimbat și legea succesiunii la tron, pentru ca fiicele viitorilor monarhi să aibă drepturi egale cu fiii.
În cei peste 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a devenit cel mai vechi și mai longeviv șef de stat în exercițiu, și al doilea cel mai longeviv monarh suveran din istoria lumii.
Domnia ei a fost marcată, ocazional, de sentimente republicane ale supușilor și critici mediatice la adresa familiei regale, în special după divorțurile copiilor ei. Mai întâi prințul Andrew, apoi prințesa Anne și, la final, prințul Charles, moștenitorul tronului, au divorțat în același an.
Regina Elisabeta: 1992 nu este un an la care să mă uit înapoi cu plăcere. În cuvintele unuia dintre cei mai simpatici corespondenți ai mei, s-a dovedit a fi un „annus horribilis” (an oribil).
Moartea fostei sale nore Diana, Prințesa de Wales, în 1997, a fost încă unul dintre momentele de cumpănă ale domniei sale.
Regina Elisabeta: Vreau să-i aduc un omagiu Dianei. A fost un om excepțional și talentat. În vremuri bune sau rele, nu și-a pierdut capacitatea de a zâmbi și de a râde și i-a inspirat pe alții cu bunătatea și căldura ei.
Cu toate astea, în Regatul Unit, sprijinul pentru monarhie a rămas ridicat, iar Regina Elisabeta a II-a a fost una dintre cele mai apreciate și mai iubite regine ale Marii Britanii.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 09-09-2022 07:43