Vehicule blindate și militari înarmați pe o insulă din Suedia, după apariția unor nave rusești în zonă
Zece vehicule blindate de luptă şi zeci de soldaţi înarmaţi au putut fi văzuţi patrulând pe străzile din Visby.
Această desfăşurare de forţe are loc după ce trei nave de debarcare ruseşti au navigat în Marea Baltică prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO, informează AFP, citată de Agerpres.
"Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi pentru a demonstra capacitatea noastră de a proteja Suedia şi interesele Suediei", a declarat ministrul apărării Peter Hultqvist pentru AFP într-un mesaj e-mail.
Joi seara, într-un comunicat, armata a spus că trupele vor fi dislocate pentru "întărirea operaţiunilor în multe locuri" din cauza "activităţii sporite a Rusiei în Marea Baltică".
Hultqvist a mai declarat pentru agenţia de presă TT că patrulele de pe insula Gotland demonstrează că Suedia ia situaţia în serios şi că "nu va fi luată pe nepregătite".
Şeful operaţiunilor forţelor armate suedeze, Michael Claesson, a declarat pentru AFP că unităţile desfăşurate la Visby provin dintr-o garnizoană deja staţionată pe insulă şi a negat că ar fi o "demonstraţie de forţă".
Suedia și-a redeschis garnizoana de pe insula Gotland în 2018
Ţările occidentale acuză Rusia că a masat tancuri şi zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina în ultimele săptămâni, un preludiu pentru o posibilă invazie, conform NATO. Rusia neagă însă că ar pregăti o ofensivă militară şi susţine că este vorba de un răspuns la prezenţa tot mai mare a Alianţei Nord-Atlantice în sfera sa de influenţă.
Ţările învecinate cu Rusia, Norvegia, Danemarca şi Islanda - membre NATO - alături de Suedia şi Finlanda, parteneri ai Alianţei Nord-Atlantice, cooperează îndeaproape în ceea ce priveşte securitatea regională.
După încheierea războiului rece, Suedia şi-a redus cheltuielile militare. Însă după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, guvernul suedez şi-a consolidat capacităţile de apărare.
Suedia, care nu a purtat un război de două secole, a restabilit serviciul militar obligatoriu în 2017 şi şi-a redeschis garnizoana de pe insula Gotland în ianuarie 2018.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 15-01-2022 11:35