Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vecinii au râs de ei, dar acum nu dau niciun ban pe încălzire sau electricitate. Blocul lor e unic în Polonia

Când s-au deconectat de la boilerul pe cărbune și au instalat pompe de căldură de sol, vecinii au râs de ei și le-au spus că vor avea de pierdut, potrivit publicației poloneze Fakt.

Dar cum „cine râde la urmă, râde mai bine”, oamenii nu cheltuiesc niciun ban acum, în plină criză energetică în Europa, care a provocat o explozie a prețurilor. Și asta pentru că au devenit independenți din punct de vedere energetic. Mai mult, aceștia pot câștiga bani din energia pe care o produc prin alimentarea ei în rețea.

Zbigniew Chrapkiewicz, președintele asociației de locatari, a explicat de ce blocul a devenit unicul din Polonia care este independent energetic.

„Am decis să facem asta din cauza creșterilor constante pentru încălzirea clădirii. În 2013, le-am plătit peste 100.000 de zloți (aproximativ 22.000 euro)”, a spus bărbatul în vârstă de 68 de ani.

Citește și
benzina, motorina, preturi
Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic
Pompe de căldură și panouri fotovoltaice instalate pe blocul din Polonia

În 2014, locatarii au construit un sistem de pompe de căldură cu o capacitate de încălzire de 120 kW. În plus, pe acoperiș au fost amplasate 153 de panouri fotovoltaice cu o putere de 39,7 kW. Două pompe colectează căldura naturală din sol și o transferă în sistemul de încălzire, acoperind necesarul întregii clădiri de 2.150 m2.

În timpul construcției pompelor, sub terenul de joacă și în zona adiacentă blocului au fost forate în total 24 de puțuri cu adâncimea de 99 de metri.

Cu toate acestea, asociația a plătit în continuare pentru energia electrică necesară funcționării pompelor. A costat-o ​​aproximativ 42.000 de zloți pe an (aproximativ 9.000 euro). O cheltuială de care a scăpat prin extinderea rețelei de panouri.

Asociația de locatari a extins balcoanele pentru a plasa panouri fotovoltaice suplimentare

Însă nu avea unde să le pună, astfel că asociația a venit cu o idee: a înlocuit balcoanele mici cu altele mari, moderne, cu spațiu pentru o instalație fotovoltaică suplimentară. O locatară de la parterul blocului a spus pentru sursa citată că și apartamentul s-a mărit cu câțiva metri.

Întreaga investiție a fost realizată cu bani împrumutați de la Fondul Provincial pentru Protecția Mediului și Gospodărirea Apelor din Olsztyn. Costul a fost de 550.000 de zloți (peste 116.000 de euro), la care asociația a adăugat 125.000 de zloți (26.000 de euro) din resurse proprii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult