Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Variantele de ripostă pe care Israelul le are împotriva Iranului. Teheranul amenință: "Trebuie să calculeze în secunde"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oficialii militari și politici repetă că Israelul va răspunde atacului iranian din acest sfârșit de săptămână.

Dar cabinetul de război nu a decis sau cel puțin nu a anunțat cum va arăta acest răspuns. Pentru că Israelul se confruntă cu dificultatea de a găsi un echilibru între o ripostă fermă și presiunea internațională de a-și ține în frâu reacția.

Potrivit Kremlinului, și președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit la telefon cu președintele Iranului, cerându-i reținere.

Șeful Statului Major al armatei israeliene a formulat un avertisment ferm, dar nu a dat detalii.

Lt. Gen. Herzi Halevi, Șeful Statului Major al armatei israeliene: "Iranul va suporta consecințele acțiunilor sale. Decidem răspunsul nostru în mod corespunzător".

Citește și
iran
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: "Astfel de rachete balistice au o încărcătură explozivă de 500 de kilograme. Și au fost 110 rachete balistice lansate din Iran direct spre Israel. Asta nu poate rămâne fără răspuns. Vom răspunde la momentul, în locul și în modul pe care noi le vom alege".

Cabinetul de război s-a reunit pentru a treia zi la rând ca să discute opțiunile în cazul unei eventuale riposte.

Israelul trebuie să balanseze presiunea internațională care îndeamnă la reținere și nevoia de a răspunde atacului iranian într-un mod suficient de ferm, dar care să nu declanșeze totuși un război amplu în Orientul Mijlociu.

Clarissa Ward, corespondent CNN: "(Israelul) ar putea opta pentru un atac «ochi pentru ochi» atacând o bază militară iraniană. Ar putea, de asemenea, să aleagă o variantă asimetrică, vizând una dintre grupările pro-iraniene din regiune. Sau poate recurge la un atac cibernetic. Sunt, așadar, mai mult variante posibile".

O ripostă în forță ar putea duce la destrămarea "coaliției tăcute"

Mai ales că o ripostă în forță riscă să risipească așa-numita "coaliție tăcută" care a ajutat Israelul să respingă atacul iranian de sâmbătă noaptea. Pe lângă americani, israelienii au fost sprijiniți de Marea Britanie, Franța și Iordania. Dar și Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au contribuit cu informații importante.

Zeke Miller, The Associated Press: "Președintele Biden și întreaga sa echipă discută cu omologii lor israelieni de la toate nivelurile, pentru a-i încuraja să reacționeze cu reținere și înțelepciune. Ideea mesajului transmis este că soliditatea apărării desfășurate de Israel și aliații săi în fața atacului iranian este în sine o descurajare pentru orice agresiune viitoare".

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: "Iranul nu și-a început acțiunile destabilizatoare zilele trecute. Iranul este de decenii forța destabilizatoare a regiunii. De aceea, miza nu se rezuma la a pedepsi Iranul, ci și la a-l izola. Iar asta include normalizarea relațiilor dintre Israel și vecinii săi. Acesta ar fi răspunsul pe termen lung pentru provocările de securitate cu care se confruntă Israelul".

Între timp, Israelul a pornit o ofensivă diplomatică pentru a obține sancțiuni internaționale care să vizeze programul iranian de fabricare și dezvoltare a rachetelor de atac.

Pe de altă parte, atât în guvernul de la Ierusalim, cât și printre experții occidentali, pentru scenariul unei riposte dure împotriva Iranului există argumente.

General Wesley Clark: "Nu ai o politică solidă de descurajare dacă nu ai mână dominantă. Dacă lași lucrurile așa, Iranul consideră că a avut ultimul cuvânt.

Și nici nu e în interesul Statelor Unite ca Israelul să nu răspundă. Pentru că ne-ar pune în poziția de a fi responsabili pe de-a-ntregul de securitatea Israelului. Ceea ce nu ne dorim".

La rândul lui șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca Israelul să atace instalațiile nucleare iraniene.

General Wesley Clark: "Adevarata întrebare este: Care mai e stadiul programului nuclear al Iranului? Unii cred că au deja 1 sau 2 bombe gata. Alții spun că sunt pe punctul de a le obține. E clar că ne apropiem de un moment când totul s-ar putea schimba dramatic, iar israelienii sunt conștienți de asta".

Iranul amenință că va răspunde imediat unui eventual atac israelian.

Ali Bagheri Kani, ministrul adjunct de externe al Iranului: "Dacă, din orice motiv, regimul sionist face cea mai mică mișcare malefică împotriva patriei noastre, a oamenilor noștri sau a intereselor noastre, va întâmpina cu siguranță o reacție hotărâtă și dură. Sioniștii trebuie acum să calculeze în secunde, nu în ore".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult