Valul de căldură care învăluie sudul Europei s-a întețit marți. În Italia s-au atins 46-48 de grade
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dramatic este că nu sunt la îndemână soluții pe termen scurt. Variantele de răcire precum aerul condiționat antrenează creșterea consumului de energie. Altfel spus, duc la un consum mărit de combustibili fosili, care poluează și accelerează încălzirea globală.
Ca în fiecare an, zona mediteraneană este probabil cea mai afectată de arșiță. Ministerul român de Externe a emis atenționări de călătorie în Grecia și Italia din cauza temperaturilor extreme.
16 regiuni din Peninsula Italiană se află sub cod roşu de caniculă, cu vârfuri de 46-48 de grade în sud. Localnicii și turiștii, deopotrivă, sunt la capătul puterilor. Ministerul italian al Sănătății a dispus înmulțirea ambulanțelor care patrulează orașele, în folosul celor mai vulnerabile categorii.
Andrea Piras, voluntar Crucea Roșie: „Oamenilor străzii li se înrăutățesc problemele de piele, se simt slăbiți, pentru ei totul e mai greu pe căldură.” Settimio, om al străzii: „În orele cele mai fierbinți, sar într-un autobuz cu aer condiționat ori în metrou și mă plimb înainte și-napoi.” Umiditatea ridicată face situația insuportabilă. Chloe Brimicombe, expert climă: „Umiditatea inhibă capacitatea noastră de a transpira, ceea ce înseamnă că nu ne „răcim” suficient de rapid, ne încălzim pe interior, iar organele nu mai funcționează corespunzător.” Sofia Betizza, Roma: „Văpaia e nemiloasă, aerul e opresiv. Palermo și multe orașe italiene sunt sub alertă roșie.” Justin Rowlatt, BBC Spania: „Sunt într-un sanctuar de animale de lângă Murcia, în Spania. Nu doar oamenii suferă. Temperaturile toride din sudul Europei le chinuiesc și pe animale.” Sophie Long, BBC Las Vegas: „Sunt pe stradă în Las Vegas, e mult mai liniște decat de obicei. Mă aflu aici de vreo 10 minute și simt căldura ieșind din pământ și trecând prin pantofi. Telefoanele nu ne mai funcționează, din cauza căldurii. Singurul fel în care pot descrie situația este ca atunci cand deschizi cuptorul sa vezi ce face prajitura si te izbeste caldura.” Industria turismului anticipează că, pe termen lung, înmulțirea și intensificarea valurilor de caniculă vor schimba tendințele turistice. Treptat, oamenii vor prefera alte destinații de vacanță, cel puțin pe timp de vară.
Deja numărul celor care plănuiau să călătorească în perioada iunie-noiembrie în regiunea Mării Mediterane a scăzut cu 10%, comparativ cu anul trecut. Beneficiare ale tendinței ar urma să fie destinații mai răcoroase, precum țările nordice, Irlanda, Bulgaria ori zona de coastă a Spaniei, precum Bilbao. În schimb, turiștii vor ocoli destinații precum Grecia, unde dogorește soarele de aproape 2 săptămâni. Sunt peste 24 de ore de când sute de pompieri și voluntari, susținuți de avioane și elicoptere, luptă cu incendiile izbucnite la aproximativ 50 de km de Atena. Flăcările au distrus mai multe case de vacanță și au forțat mii de oameni să fugă spre zone mai sigure. Autoritățile elene au emis ordine de evacuare pentru cel puțin șase localități. Pompierii au ajutat mai mulți călugări să fugă dintr-o mănăstire amenințată de flăcări și au evacuat o tabără de vară pentru copii de lângă stațiunea Loutraki. Pompierii greci sunt ajutați de 30 de colegi români, ajunși la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei misiuni europene. Până și în răcoroasa Elveție s-a impus evacuarea câtorva sate de munte, după extinderea unui foc de pădure, în apropiere de granita cu Italia.
Ed Hawkins, climatolog: „În spatele meu e un grafic ce redă creșterea temperaturilor globale după 1850. Sunt luate în calcul miliarde de măsuratori individuale facute de zeci de mii de oameni. Sunt 172 de fâșii colorate, pentru fiecare an. După 1970, se observă o modificare frapantă a culorilor, spre portocaliu și rosul cel mai întunecat.” Fenomenul încălzirii are cel mai mare impact în zona Arctica și, în general, emisfera nordică, mai repede pe pământ decât pe mare.