Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Val de reacții după verdictul în procesul decesului lui George Floyd. ”Istoria îşi va aduce aminte de acest moment”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Derek Chauvin, fostul poliţist din Minneapolis acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare.

După verdictul judecătorilor, familia lui Floyd a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că decizia este importantă pentru întreaga ţară şi chiar pentru întreaga lume.

 Cei 12 juraţi l-au găsit vinovat de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă în legătură cu moartea lui George Floyd, în mai 2020.

Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru crimă de gradul doi este de 40 de ani de închisoare, pentru celelalte fapte pedepsele fiind de până la 25, respectiv 10 ani.

Citește și
Floyd vs. Chauvin. Proteste masive în SUA, în timp ce jurații au început deliberarea
Floyd vs. Chauvin. Proteste masive în SUA, în timp ce jurații au început deliberarea

Verdictul a fost primit cu urale de mulţimea adunată în faţa clădirii în care s-a desfăşurat procesul, oamenii scandând ”Justiţie” şi ”Black Lives Matter”.

Decizia, primită cu entuziasm de liderii SUA  

După hotărâre, reacţiile au curs în lanț în Statele Unite şi în întreaga lume.

"Suntem cu toţii atât de uşuraţi. Sunteţi o familie uimitoare. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo ca să vă îmbrăţişez", i-a declarat preşedintele american, Joe Biden, familiei Floyd într-o conversaţie telefonică.

"O zi de justiţie în America. Istoria îşi va aduce aminte de acest moment", a adăugat Kamala Harris, vicepreşedinte a Statelor Unite, în cursul aceluiaşi apel telefonic.

Și fostul președinte al SUA, Barack Obama a reacționat. 

"Astăzi, un juriu din Minneapolis a făcut ceea ce trebuia făcut. Dar, dacă suntem sinceri, ştim că justiţia reală merge mai departe decât un singur verdict într-un singur proces", a adăugat Obama, lansând un apel la continuarea "luptei" împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei.

Primarul din Minneapolis a transmis că Floyd "a făcut oraşul mai bun".

"George Floyd a venit la Minneapolis pentru a căuta o viaţă mai bună. În cele din urmă, viaţa sa a făcut ca oraşul nostru să fie mai bun", a scris pe Twitter primarul Jacob Frey.

De asemenea, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a spus, în faţa Capitoliului: "Mulţumită ţie şi datorită miilor, milioanelor de oameni care au demonstrat în toată lumea pentru justiţie, numele tău va fi pentru totdeauna sinonim cu justiţia".

Și premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a reacționat după decizie, printr-un mesaj pe Twitter.

"Am fost consternat de moartea lui George Floyd şi salut acest verdict. Gândurile mele în seara asta se îndreaptă spre familia lui George Floyd şi prietenii săi", a spus Johnson.

Un mesaj emoționant a venit din partea unuia dintre frații lui Floyd, care a primit verdictul cu ”lacrimi de bucurie”.

"Nicio familie nu a reuşit în istorie să meargă atât de departe ca acum", a spus Rodney Floyd.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult