Vaccinul AstraZeneca, declarat "sigur şi eficient". Premierul care se va vaccina demonstrativ
Your browser doesn't support HTML5 video.
Experţii instituției nu au găsit o legătură între vaccin și trombozele raportate. Totuși, vor continua să monitorizeze reacțiile adverse. În România intră vineri o nouă tranșă de la AstraZeneca. Vorbim despre 43.200 de doze.
Emer Cooke, director executiv Agenția Europeană a Medicamentului: "Este un vaccin sigur şi eficient. Beneficiile sale legate de protecţia oamenilor împotriva COVID-19 şi problemele asociate, deces ori spitalizare, sunt mult mai mari decât riscurile. Comitetul a tras concluzia că vaccinul nu poate fi asociat cu un risc crescut de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge".
La scurt timp după ce informația a devenit publică, mai multe state europene, printre care Italia, Germania, Spania, Franţa, Letonia, Luxemburg şi Cipru, au transmis că vor relua administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.
Multe dintre ele chiar vineri. Printre cei imunizaţi este premierul francez.
Jean Castex, premierul francez: "Eu însumi mă voi vaccina mâine (azi, n.red) după-amiază cu acest ser, pentru a arăta că putem avea încredere deplină (în vaccinul AstraZeneca)".
Boris Johnson: "Aşadar, vaccinul Oxford/Astra Zeneca este sigur, la fel şi cel produs de Pfizer. Singurul lucru de care nu poţi fi sigur e acela că te vei infecta cu COVID, motiv pentru care este foarte important că toți să ne vaccinăm imediat ce ne vine rândul. Eu mă voi vaccina mâine (azi, n.red.), iar centrul unde mă voi vaccina foloseşte doar serul Oxford/Astra Zeneca".
Carolina Darias, ministrul spaniol a Sănătăţii: "Aș dori să vă spun că vom relua vaccinarea cu serul AstraZeneca săptămâna viitoare, mai exact, miercuri".
Experți norvegieni: Un răspuns imunitar puternic ar putea fi cauza cheagurile de sânge
Italian: "Orice medicament are un anumit procent de risc și acesta, la fel ca toate medicamentele, prezintă şi el un anumit risc, aşa că să sperăm la ce-i mai bine. Dacă trebuie să mă vaccinez cu serul AstraZeneca, atunci o voi face".
Suedia va lua o decizie săptămâna viitoare, iar Norvegia așteaptă rezultatele unei anchete proprii.
Organizația Mondială a Sănătății a cerut ca vaccinul să fie folosit în continuare, urmând să publice vineri concluziile în legătură cu siguranța acestui ser.
Zilele trecute, mai multe ţări europene au suspendat utilizarea serului după ce au apărut câteva zeci de cazuri de tromboze severe la persoane imunizate.
Emer Cooke: "Bazându-ne pe dovezile disponibile, după zile de analiza amănunțită a analizelor de laborator, a fișelor clinice, a rapoartelor de autopsie și a altor informații din studiile clinice, încă nu putem exclude definitiv o legătură între aceste cazuri și vaccin. De aceea, Comitetul recomandă să fie bine puse în lumină aceste riscuri, să fie menționate în prospect".
Potrivit unor experți norvegieni, un răspuns imunitar puternic al organismului ar fi putut să provoace dezvoltarea unor astfel de cheaguri de sânge, semnalate între a treia și a zecea zi după vaccinare.