Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vaccinarea obligatorie, susţinută de majoritatea populaţiei din Germania. Certificatul verde, obligatoriu la muncă

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este o idee care se bucură de un sprijin larg în rândul populaţiei din Germania, potrivit unui sondaj publicat miercuri de YouGov, informează DPA.

Prestigiosul cabinet de cercetări şi analize de piaţă a anunţat că 69% dintre persoanele chestionate s-au declarat în favoarea vaccinării obligatorii, iar 23% împotriva acestei măsuri.

După creşterea rapidă a numărului de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 şi implementarea unor noi restricţii de tip lockdown în anumite landuri germane, se pare că opinia publică din această ţară s-a reorientat şi sprijină ideea vaccinării obligatorii.

În urmă cu două săptămâni, doar 44% dintre participanţii la un sondaj similar realizat de YouGov au susţinut vaccinarea obligatorie, în timp ce 27% dintre respondenţi s-au opus acestei măsuri.

În urmă cu 11 luni, 56% dintre germani doreau, pe 26 decembrie, ca vaccinarea anti-COVID-19 să fie opţională, la doar câteva zile după administrarea primelor vaccinuri în această ţară. La acea vreme, doar 33% dintre respondenţi sprijineau ideea unei vaccinări obligatorii.

După ce Guvernul de la Berlin a respins în mod repetat introducerea obligativităţii de vaccinare în prima parte a pandemiei de COVID-19, politicienii germani au început să se exprime tot mai des în favoarea unei astfel de măsuri în ultimele zile.

Mai mulţi lideri regionali, inclusiv primarul din Berlin, Michael Muller, şi doi preşedinţi de landuri, Volker Bouffier din landul Hessa şi Winfried Kretschmann din Baden-Wurttenberg, s-au pronunţat, în mod public, în favoarea vaccinării obligatorii.

Totuşi, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a reiterat marţi că nu consideră vaccinarea obligatorie o soluţie pentru a stopa actualul val pandemic.

"Nu ne rezolvă problema acută, efectul ei ar veni prea târziu", a declarat ministrul Jens Spahn pentru postul public radiofonic Deutschlandfunk.

În prezent, 68,1% din populaţia totală a Germaniei este vaccinată cu schemă completă împotriva noului coronavirus.

Există însă diferenţe mari între landuri. De exemplu, oraşul-stat Bremen are cea mai mare rată de vaccinare din ţară, de 79,7%, în timp ce landul estic Saxonia se află mult în urmă în acest clasament, cu o rată de vaccinare de 57,8%, potrivit datelor publicate de Institutul Robert Koch (RKI), agenţia pentru prevenirea şi controlul bolilor din această ţară.

Preşedintele landului Bavaria, Markus Soeder, a criticat rata scăzută de vaccinare din regiunea alpină din sudul Germaniei.

"Zonele cu cele mai mici rate de vaccinare sunt zonele cu cele mai multe infectări. Adevărul este că doar vaccinurile pot să ne scoată din această pandemie", a declarat el într-un mesaj pe Twitter.

Landurile Bavaria, Saxonia şi Turingia au introdus din nou o serie de măsuri care amintesc de cele adoptate în perioadele de lockdown, după ce ratele mari de infectare au ameninţat să copleşească spitalele.

La nivel naţional, persoanele nevaccinate se confruntă cu restricţii tot mai numeroase în privinţa vieţii publice, precum interzicerea accesului în cluburi, restaurante, baruri şi chiar în anumite magazine în regiunile cele mai afectate de acest val pandemic.

Începând de miercuri, noi restricţii vor intra în vigoare şi, conform lor, doar persoanele vaccinate, cele care au trecut prin boală şi cele care prezintă un test recent cu rezultat negativ vor putea să meargă la locurile lor de muncă. Aceeaşi măsură se aplică şi pentru accesul în autobuze şi pentru călătoriile cu trenul.

Miercuri, Germania a înregistrat 66.884 de cazuri noi de coronavirus, stabilind un nou record. Potrivit Institutului Robert Koch, incidenţa naţională calculată la şapte zile a depăşit pentru prima dată pragul de 400 de infectări la 100.000 de persoane.

Alte 335 de decese asociate COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore, iar bilanţul total al victimelor din Germania a ajuns la 99.768.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult