Vaccinarea ”booster” cu o doză întreagă de vaccin anticovid Moderna, creşte eficienţa împotriva Omicron
În administrarea unui ”booster” a acestui vaccin împotriva covid-19 cu ARN mesager, se folosesc, în prezent, 50 de micrograme, adică jumătate din doza primelor două doze, relatează AFP, conform News.ro.
Potrivit unor date preliminare, în urma vaccinării cu un ”booster” al acestui vaccin cu acest dozaj, anticorpii care neutralizează omicron sunt de aproximativ 37 de ori mai mari decât nivelul de dinaintea administrării ”booster”-ului.
Însă, atunci când se administrează ca ”booster” o doză întreagă, de 100 de micrograme, nivelul anticorpilor care neutralizează varianta omicron a SARS-CoV-2 este de aproximativ 83 de ori mai mare.
Aceste date sunt ”asigurătoare”, apreciază CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.
”Pentru a răspunde acestei variante extrem de transmisibile, Moderna va continua să producă rapid un «booster» specific omicron”, a anunţat el.
Teste clinice ale acestu nou vaccin urmează să fie lansate la începutul lui 2022.
Moderna lucrează, de asemenea, la vaccinuri-candidat adaptate tuturor noilor varinate îngrijorătoare.
Potrivit rezultatului studiului, persoanelor cărora li s-a administrat un ”booster” de acest tip de vaccin le-a crescut în mod considerabil nivelul anticorpilor neutralizanţi, fie că dozajul era de 50, fie că era de 100 de micrograme.
Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, CEO-ul BioNTech Ugur Sahin, care se află la originea celulilalt vaccin anticovid cu ARN mesager, împreună cu Pfizer, apreciază luni că vaccinul BioNTech-Pfizer ”pare să asigure o protecţie de 70 sau 75% împotriva oricărui tip” al acestei boli după cea de a treia vaccinare.
Primele vaccinuri adaptate omicron urmează să fie livrate în martie, ”dacă sunt aprobate de către (autorităţile de) reglementare”, a reitarat Ugur Sahin.
Sursa: News.ro
Etichete: coronavirus , omicron , moderna , eficienta
Dată publicare: 20-12-2021 16:53