Ursula Von der Leyen anunţă inființarea unui Centru Internaţional de Urmărire Penală a „crimei de agresiune” din Ucraina
„Rusia trebuie să dea socoteală în justiţie pentru crimele sale odioase. Procurori din Ucraina şi din Uniunea Europeană (UE) lucrează deja împreună. Culegem probe, iar ca un prim pas îmi face plăcere să anunţ că un Centru Internaţional de Urmărire Penală a crimei de agresiune din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga”, anunţă la Kiev, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen.
ONU defineşte ”agresiunea” drept ”folosirea forţei armate de către un stat împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale sau independenței politice ale altui stat sau în orice alt fel incompatibil cu Carta ONU”.
„Centrul va coordona culegerea de probe şi va fi integrat în Echipa de Anchetă Comună (JIT) susţinută de EUROJUST”, Agenţia UE de Cooperare în Justiţie Penală, anunţă von der Leyen.
„Aşadar, vom fi pregătiţi să lansăm foarte rapid lucrări împreună cu EUROJUST, Ucraina, parteneri din Echipa noastră de Anchetă Comună şi Olanda”, anunţă ea. Ursula von der Leyen face acest anunţ după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut săptămâna trecută, printr-un vot unanim, înfiinţarea unui Tribunal Internaţional Special care să-i judece pe liderii politici şi militari din Rusia şi Belarus cu privire la „crima de agresiune din Ucraina”, potrivit News.ro.
Politicieni britanici au cerut, luna aceasta, la rândul lor, înfiinţarea unui tribunal special care să ancheteze „crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina.
Ei propun, într-o declaraţie publicată vineri pe site-ul fostului premier britanic Gordon Brown, „înfiinţarea unui Tribunal Special care să se concentreze în mod limitat asupra crimei de agresiune”, în completarea anchetei pe care o desfăşoară Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime de război comise de Rusia în Ucraina.
CPI nu este în măsură să ancheteze crime de agresiune, în cazul în care actul agresiunii este comis de către un stat care nu este parte a Statului de la Roma, actul fondator al Curţii, atunci când Curtea nu este sesizată de către Consiliul de Securitate al ONU.
Rusia nu a ratificat Statutul de la Roma şi „probabil că-şi va exercita dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva trimiterii” sale la CPI, iar Curtea nu poate, astfel, „să ancheteze crime de agresiune împotriva Ucrainei”, se arată în această declaraţie.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia , razboi in ucraina , ursula von der leyen
Dată publicare: 02-02-2023 18:39