Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unul dintre cei mai renumiți reporter: ”Am fost luat ostatic de o miliție înarmată”

Unul dintre cei mai proeminenți corespondenți străini ai CNN a povestit miercuri cum ea și echipa ei de filmare au fost reținuți de un comandant sudanez timp de 48 de ore în timpul reportajului ei în regiunea Darfur devastată de război. 

Într-un articol postat pe site-ul CNN, Clarissa Ward, corespondentul internațional șef al rețelei, a spus că echipajul ei se îndrepta către orașul Tawila, o așezare din nordul Darfurului aflată sub controlul membrilor Mișcării de Eliberare a Sudanului, unde sperau să raporteze despre criza umanitară în curs de desfășurare în regiune.

Totul s-a întâmplat la începutul acestei luni. 

Dar când au ajuns la un loc de întâlnire convenit într-un oraș învecinat, Ward și echipa ei s-au confruntat cu membrii unei miliții rivale care au tras în aer, au arestat șoferul și i-a interogat.

Ei aveau să fie ținuți timp de aproape două zile de miliție într-o zonă deschisă, înainte ca grupul să le dea drumul, convins că nu sunt spioni. Au părăsit Sudanul la scurt timp după aceea.

„Am venit în Darfur pentru a raporta despre cea mai gravă criză umanitară din lume, fără să intenționăm să facem parte din poveste”, a scris jurnalista.

Povestea îngrozitoare a lui Ward vine în timp ce brutalul război civil al Sudanului continuă să se deterioreze.

Conflictul, care a devenit un război proxy pentru diferite țări arabe și africane, a văzut milioane de oameni strămutați și a exacerbat riscul de foamete în masă în țară.

Grupurile de ajutor au luptat să mențină operațiunile în țară, având în vedere intensitatea și brutalitatea luptelor.

Ambele părți principale în conflict — Forțele Armate sudaneze și Forțele de Sprijin Rapid, care au apărut din rămășițele forțelor islamiste Janjaweed care au devastat comunitățile din Darfur în conflictele anterioare — au fost acuzate de observatorii internaționali de abuzuri majore ale drepturilor omului, crime de război și crime împotriva umanității.

Statele Unite și alte țări s-au angajat să ofere asistență umanitară refugiaților și persoanelor strămutate afectate de conflict. De asemenea, au lucrat pentru a facilita discuțiile de pace între părțile în conflict, dar aceste discuții nu au reușit să asigure nici măcar scurte răgazuri în lupte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult