Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut uriaș. „Țara are nevoie de sprijin continuu”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri, la Kiev, un plan de acordare a unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei.

„Atacurile necruţătoare ale Rusiei înseamnă că Ucraina are nevoie de sprijinul continuu al UE”, a declarat ea, apoi a adăugat: „Aceasta este o altă contribuţie majoră a UE la redresarea Ucrainei”.

Împrumutul face parte din angajamentul ţărilor G7 din luna iulie a acestui an de a sprijini Kievul pe termen lung prin livrări de arme şi ajutor pentru redresare şi va fi finanţat din profiturile viitoare generate de activele îngheţate ale statului rus, care sunt blocate în principal în bănci din Europa, sscrie Politico.

„Acum suntem încrezători că putem acorda acest împrumut Ucrainei foarte rapid”, a spus Ursula von der Leyen la conferinţa de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Împrumutul trebuie să fie aprobat de majoritatea ţărilor UE şi de Parlamentul European înainte de sfârşitul anului. Suma specifică a împrumutului UE care va fi efectiv direcţionată către Ucraina depinde de cât de mult sunt dispuse să contribuie celelalte ţări G7.

Citește și
Jens Stoltenberg la Kiev
Jens Stoltenberg: Ucraina n-a fost niciodată mai aproape de NATO, uşa este deschisă şi va adera

Conform Comisiei, împrumutul G7 va fi de până la 45 de miliarde de dolari, deoarece se aşteaptă ca Japonia, Canada şi Regatul Unit să contribuie. Există întrebări dacă SUA vor juca un rol în acest împrumut.

Ursula von der Leyen a abordat, de asemenea, recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, numind incidentele încercări „flagrante şi vicioase” de a „arunca Ucraina în întuneric”.

„Uniunea Europeană este aici pentru a vă ajuta în această provocare: pentru a menţine luminile aprinse, pentru a vă încălzi oamenii în timp ce iarna este chiar după colţ şi pentru a vă menţine economia în funcţiune în timp ce vă luptaţi pentru supravieţuire”, a declarat Ursula von der Leyen.

Joi, 19 septembrie, președinta Comisiei Europene a prezentat la Bruxelles planul de aprovizionare energetică pentru iarnă destinat Ucrainei, care va ajuta la repararea pagubelor suferite de infrastructura energetică în urma atacurilor rusești. Acest plan va contribui la restabilirea unei capacități de 2,5 gigawați în această iarnă, echivalentul a 15% din necesarul energetic al Ucrainei pentru sezonul rece.

Comisia Europeană intenționează, de asemenea, să conecteze Ucraina la rețeaua de electricitate a Uniunii Europene, astfel încât țările membre să poată exporta încă 2 gigawați către Kiev în timpul iernii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult