Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Uniunea Europeană, în pragul unui declin economic. E nevoie de investiții anuale de 800 de miliarde de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Uniunea Europeană trebuie să investească anual 800 de miliarde de euro pentru a-și stopa declinul și a reduce decalajele economice, față de China și Statele Unite.  

Este concluzia unui raport, realizat de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care avertizează asupra unei Europe slăbite, cu productivitate scăzută, ce ne-ar putea pune în pericol nivelul de trai, în viitor.

Raportul lui Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, un document de 400 de pagini a fost cerut de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a fost deja discutat, aici, în Parlamentul European.

Europa aflată într-o perioadă de creștere economică slabă are nevoie urgentă de investiții masive de aproximativ 800 de miliarde de euro anual, adică de 2 ori mai mult de cât s-a investit în reconstrucția Europei, după al doilea-lea Război Mondial.

Cu rivali precum: SUA, și China, investițiile trebuie redirecționate către inovare, digitalizare, energie verde, infrastructură și apărare.

Citește și
putin mongolia
Reacția UE după ce Mongolia a ezitat să îl aresteze pe Vladimir Putin, în baza mandatului emis de CPI

Totodată, Europa trebuie să-și reducă dependețele față de materiile prime. Mario Draghi subliniază că integrarea inteligenței artificiale în industria existentă este crucială și cere pregătirea forței de muncă.

Mai ales că estimările arată că până în 2040 se vor pierde anual 2 milioane de locuri de muncă.

Când vine vorba de finanțare, în contextul în care multe țări europene sunt slăbite economic, Draghi propune emiterea de datorii comune pentru a finanța proiectele mari de infrastructură și apărare, dar și flexibilizarea bugetului european pentru a sprijini inițiativele comune.

Raportul mai spune că investițiile private nu pot avea loc fără stimulente fiscale din partea statului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult