Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unitatea de elită secretă care l-a eliminat pe liderul ISIS. Filmul morții lui al-Baghdadi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Operațiunea americană care a dus la eliminarea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a avut ca vârf de lance una dintre cele mai secrete unități de elită din armata americană - Delta Force, scrie The Times, citat de theaustralian.com.au.

Creată după modelul SAS, unitatea de elită Delta Force operează cu 200 de militari dintr-o bază stabilită la Arbil, în Kurdistan. În ultimii ani, unitatea a pus bazele unei forțe denumite “Expeditionary Targeting Force”, care are drept scop localizarea și eliminarea celor aflați în pozițiile de top la conducerea grupării jihadiste Stat Islamic.

Imagini de la locul operațiunii americane în galeria foto

În jur de 200 de militari sunt pregătiți în orice moment, având la dispoziție elicoptere Black Hawk și Chinook, pentru misiunile lor secrete, după ce serviciile de inteligență le oferă informații despre locul unde se ascund cei mai căutați teroriști din lume.

Cum a fost eliminat liderul grupării teroriste ISIS

 

Citește și
Abu Bakr al-Baghdadi
Mărturiile localnicilor despre liderul ISIS ucis în urma unei operațiuni americane

Președintele Donald Trump a anunțat, duminică, la Casa Albă, că importante forțe ale armatei americane, inclusiv marinari și personal aviatic, au fost implicate în eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, însă The Times notează că Delta Force a fost vârful de lance.

Opt elicoptere au ajuns la marginea satului Barisha, iar sub acoperirea tirurilor de armă au coborât membrii commando-ului.

”Am aterizat cu opt elicoptere. O echipă de combatanţi formidabili a ieşit din aceste elicoptere”, a povestit duminică Trump.

Commando-ul a fost cel care a creat o gaură în complexul în care al-Baghdadi dormea, alături de familie și de cei din anturajul său. În doar câteva secunde, casa a fost invadată de luptători care au deschis focul, eliminându-i pe cei care au ripostat folosind armele, scrie sursa citată.

”Dacă eşti cineva normal, faci «cioc, cioc, pot să intru?» (...) Dar ei au aruncat în aer un perete gros, iar asta nu le-a luat decât câteva secunde, era o gaură magnifică în zid”, a spus Trump.

Înarmată cu câini extrem de antrenați și cu un robot care să reziste atacurilor sinucigașe, echipa de 70 de oameni era pregătită pentru o "baie de sânge", scrie Daily Mail.

Abu Bakr al-Baghdadi, vânat cu câini

 

Două dintre soțiile jihadistului, care purtau veste cu explozivi, au fost ucise în schimbul de focuri, la fel ca alți luptători din anturajul lui al-Baghdadi.

Pas cu pas, forțele americane au pătruns în clădire, însă liderul ISIS a reușit să fugă, deși fusese somat să se predea. După ce din clădire au fost scoși 11 copii, dar și cei care au ales să se predea, trupele americane l-au vânat pe Abu Bakr al-Baghdadi cu ajutorul câinilor, acesta ajungând la capătul unui tunel.

Liderul ISIS a ales să se detoneze, alături de trei dintre copiii săi, moment în care tunelul s-a prăbușit peste el. Dotați cu echipament corespunzător, militarii i-au verificat ADN-ul, confirmând pe loc că era vorba despre cel mai temut terorist din lume.

"Ticălosul care a încercat să-i intimideze pe alții și-a petrecut ultimele clipe în frică, în panică totală, terifiat de cei care erau pe urmele sale. El a ajuns la capătul tunelului, urmărit de câinii noştri. El şi-a declanşat vesta, omorându-se şi omorând cei trei copii. A murit ca un câine, a murit ca un laș”, a mai spus Trump în declarația de duminică.

Alături de unitatea de elită Seal Team 6, Delta Force, considerată cea mai secretă unitate de elită a armatei americane, a cărui existență nu este recunoscută pe deplin nici de Pentagon, s-a aflat în mijlocul a numeroase misiuni de succes, în ultimii cinci ani, în lupta împotriva ISIS. Ei au operat în Afganistan, Irak, Siria, Somalia și Libia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult