Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria se laudă că a primit 1,4 milioane de refugiați ucraineni, cei mai mulți din UE. În realitate, are 30.000 și-i alungă

Ungaria se laudă că a primit 1,4 milioane de refugiați ucraineni, ceea ce ar transforma-o în țara care face cele mai mari sacrificii pentru Ucraina răvășită de război. În realitate, are circa 30.000 și-i alungă și pe aceia, în timp ce susține Rusia.  

Ungaria s-a lăudat prin vocea ministrului său de Externe Peter Szijjarto că ar fi primit 1,4 milioane de refugiați ucraineni, potrivit agenției maghiare de presă Hirado, care a preluat un comunicat al ministerului.

”Politicianul maghiar a amintit că numărul refugiaţilor din Ucraina care au sosit în Ungaria a depăşit deja 1,4 milioane, iar statul a asigurat posibilitatea de a participa la tabere de vară pentru 14.855 de copii ucraineni. Ministrul a menţionat, de asemenea, că guvernul a cheltuit deja 66 de miliarde de forinţi (166 de milioane de euro) pentru subvenţii acordate Ucrainei, şi că în acest moment, în Ungaria funcţionează sute de şcoli şi grădiniţe în care învaţă copii din familii de refugiaţi, iar la Budapesta a fost inaugurată şi o şcoală cu predare bilingvă”, transmite agenția maghiară.

Iar Peter Szijjarto a plusat: „I-am confirmat domnului ministru şi faptul că Ungaria va continua cea mai mare acţiune umanitară din istoria sa, atâta timp cât va fi nevoie, pentru a ajuta oamenii şi familiile aflate în situaţii dificile”.

Declarațiile au fost făcute în contextul întâlnirii dintre ministrul maghiar de Externe și noul său omolog ucrainean, Andrii Sybiha.

Intenționată sau nu, greșeala de exprimare a șefului diplomației maghiare adaugă o notă de cinism situației reale, știut fiind faptul că Ungaria sprijină deschis Rusia lui Vladimir Putin în războiul declanșat de acesta în Ucraina.

Care sunt țările UE care au primit cei mai mulți refugiați ucraineni și câți sunt în Ungaria

Cel mai probabil Peter Szijjarto s-a referit la numărul tuturor refugiaților ucraineni care au trecut prin Ungaria, în fuga lor de război.

În realitate, doar 30.000 au rămas pe teritoriul maghiar, iar Guvernul Viktor Orban deja a luat decizii care urmăresc și alungarea acestora, prin limitarea cazării subvenționate de stat.

1,4 milioane de ucraineni ar fi fost un număr uriaș de refugiați, nu mai puțin de 14,5% din populația totală de 9,6 milioane de locuitori ai Ungariei.

Dacă ar fi reală, cifra ar plasa Ungaria direct pe primul loc al celor mai primitoare țări din Uniunea Europeană, mult peste fidelii aliați din Polonia (unde se adăpostesc peste 955.000 de refugiați ucraineni) și Germania – cea mai puternică țară a continentului are grijă de 1,2 milioane de ucraineni fugiți de război.

Comunități importante de refugiați ucraineni se mai află în Cehia (370.000), Spania (192.000), Bulgaria (170.000) și România (144.000), potrivit datelor oficiale publicate de Consiliul European.

Conform acestora, la momentul noiembrie 2023, în Ungaria se aflau 33.720 de refugiați ucraineni.

În total, peste 4,2 milioane de ucraineni beneficiază de mecanismul de protecție temporară în țările UE.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult