Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria sare în apărarea Rusiei și atacă dur Bulgaria: ”Este în mod clar un pas ostil”. Despre ce este vorba

Ungaria reacționează dur după ce Bulgaria a decis să majoreze taxele pe tranzitul gazelor rusești, acuzând un act ostil din partea Sofiei la adresa suveranității maghiare.

Majorarea taxei bulgare pe tranzitul gazelor naturale este o măsură ostilă şi contravine legislaţiei UE, iar Ungaria aşteaptă răspunsuri imediate de la Bruxelles în această chestiune, a declarat András Gyürk, europarlamentar Fidesz, potrivit agenției maghiare Hirado.

”Decizia Bulgariei de a majora semnificativ taxele pe tranzitul gazelor naturale ruseşti, decizie adoptată în urmă cu o săptămână, fără niciun avertisment prealabil, poate pune în pericol securitatea aprovizionării Ungariei şi este în mod clar contrară principiului solidarităţii energetice stipulat în tratatele fondatoare ale UE”, a declarat Gyurk.

“Demersul este în mod clar un pas ostil faţă de Ungaria şi Serbia, care poate pune în pericol aprovizionarea cu energie a celor două ţări şi poate destabiliza pieţele energetice. Pe lângă faptul că este inacceptabil, el contravine legislaţiei UE”, a mai spus europarlamentarul partidului condus de Viktor Orban.

Potrivit informării sale, pe de o parte, se aşteaptă să se vadă ce măsuri concrete intenţionează să ia Comisia Europeană împotriva deciziei bulgare care subminează solidaritatea energetică europeană.

Citește și
viktor orban, vladimir putin
NATO „tremură” din cauza relației lui Viktor Orban cu Vladimir Putin: „Este singurul dintre aliații noștri care face asta”
”Vom apăra suveranitatea Ungariei”

Pe de altă parte, se solicită de la Bruxelles confirmarea faptului că se consideră în continuare că stabilirea mixul energetic naţional este dreptul exclusiv al statelor membre. Majorarea taxei de tranzit din partea Bulgariei poate să limiteze şi acest drept, a subliniat eurodeputatul maghiar.

Conform acestuia, securitatea aprovizionării cu energie şi capacitatea de a proteja populaţia de preţurile ridicate ale energiei este o chestiune ce ţine de suveranitate.

“Nu vom lăsa fără răspuns măsura ostilă luată de Bulgaria. Vom apăra suveranitatea Ungariei, fie împreună cu Comisia Europeană, fie, dacă e nevoie, chiar şi împotriva birocraţilor de la Bruxelles”, a adăugat András Gyürk.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult