Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria ridică în slăvi Rusia și acuză Ucraina. „Nu-și poate permite”

Ungaria a lăudat din nou Rusia și a criticat Ucraina, prin vocea ministrului său de Externe Peter Szijjarto. Budapesta vorbește repetat în termeni elogioși de Kremlin, în timp ce acuză Kievul că nu respectă drepturile minorităților.

Ungaria a prezentat din nou o lungă serie de elogii la adresa Rusiei, de la tribuna ONU din New York, acuzând în schimb Ucraina că nu respectă drepturile minorităților maghiare, scrie agenția ungară Hirado, care preia declarațiile făcute de ministrul de Externe Peter Szijjarto.

Diplomatul maghiar a declarat, după întâlnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, că ”Ungaria are interesul să mențină o relație corectă și bazată pe respect reciproc cu Rusia”. Szijjarto a adăugat că Lavrov ”a încercat întotdeauna să îndeplinească cererile Guvernului ungar şi a abordat pozitiv şi deschis soluţionarea problemelor importante pentru ambele părţi”.

Oficialul Guvernului Viktor Orban a afirmat că ”Rusia va rămâne întotdeauna o parte a realităţii din Europa Centrală, motiv pentru care Ungaria nu-şi poate permite să renunţe la menţinerea relaţiilor”. Ministrul a evidențiat relațiile strânse dintre Ungaria și Rusia prin faptul că numeroase companii ”au participat la forumul de afaceri ungaro-rus de la Budapesta”.

Ungaria: Rusia repară răul făcut de Ucraina în cazul livrărilor de petrol

Șeful Externelor de la Budapesta ”a informat că extinderea Centralei nucleare de la Paks a ajuns la o nouă etapă, începe excavarea completă, iar până la sfârşitul acestui an, ar putea fi turnat şi primul beton. Acest pas este crucial pentru proiect, deoarece, conform standardelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), centrala aflată în construcţie poate fi considerată în execuţie sau în faza de construcţie din momentul turnării primului beton”.

Citește și
viktor orban
Hotărâre CJUE: Ungaria a încălcat dreptul european prin plafonarea prețurilor agricole, începând din pandemie

De asemenea, Ungaria intenţionează să prelungească durata de viaţă a celor patru reactoare existente la Paks şi se bazează pe cooperarea părţii ruse în această privinţă. Ca urmare, în viitor, ponderea energiei nucleare în producţia de energie electrică a Ungariei ar putea creşte la aproximativ 70%. Acest lucru ar asigura o independenţă semnificativă faţă de pieţele internaţionale de energie, a cărei importanţă a fost demonstrată în ultimii ani – a mai spus ministrul, potrivit sursei citate.

Reprezentantul Ungariei a trecut apoi la elogierea entuziastă a Kremlinului, spunând că apreciază ”flexibilitatea Rusiei în ceea ce priveşte asigurarea livrărilor de ţiţei, după ce o măsură recentă a Ucrainei a pus în pericol tranzitul prin conducta „Prietenia”, creând dificultăţi pentru Ungaria şi Slovacia. În cele din urmă, problema a fost rezolvată datorită flexibilităţii furnizorilor ruşi, astfel încât livrările continuă să ajungă în totalitate”.

După ridicarea în slăvi a Rusiei invadatoare, critici reci la adresa invadaților ucraineni

După laudele aduse celor care au declanșat războiul din Ucraina și amenință întreaga lume civilizată, Ungaria a trecut la criticarea ucrainenilor invadați.

Astfel, Peter Szijjarto a anticipat vizita de săptămâna viitoare a ministrului ucrainean de Externe la Budapesta, spunând că ”problema drepturilor minorităţilor va fi cu siguranţă pe agenda discuţiilor, deoarece, din anul 2015, Ucraina a lipsit comunitatea maghiară de o parte importantă a drepturilor sale în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne”.

„Avem o aşteptare clară, şi anume, ca legislaţia referitoare la minorităţile naţionale să revină la situaţia de dinainte de anul 2015” – a afirmat ministrul maghiar.

Oficialul ungur ”a adăugat că se va discuta şi despre cooperarea economică, domeniul transporturilor şi dezvoltarea infrastructurii”.

„Şi, bineînţeles, nu voi ezita să exprim poziţia noastră pro-pace şi speranţa că războiul se va încheia cât mai curând posibil, că se va ajunge la un armistiţiu, vor începe negocierile de pace şi vieţile oamenilor vor fi în siguranţă”, a încheiat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult