Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria a ajuns ”calul troian al Rusiei” în Europa. Întâlnirea lui Viktor Orban cu prietenul Vladimir Putin, ”tulburătoare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul maghiar Viktor Orban a reușit să-i unească pe aproape toți liderii europeni împotriva lui.  

Vizita pe care a făcut-o la Moscova și întâlnirea cu Vladimir Putin au fost dur criticate de oficialii Uniunii Europene, dar și de cei ai NATO.

La Moscova, președintele Vladimir Putin l-a întâmpinat pe premierul maghiar Viktor Orban ca pe un emisar al Uniunii Europene.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Înțeleg că, de această dată, ați venit nu doar ca partenerul nostru de lungă durată, ci și ca lider al țării care prezidează Consiliul European. Sper că îmi veți face cunoscută poziția dumneavoastră, poziția partenerilor europeni”.

Iar liderul de la Budapesta pare să-și fi asumat rolul de mediator între Ucraina și Rusia, mai ales după întâlnirea pe care a avut-o la Kiev, la începutul săptămânii, cu președintele Volodimir Zelenski.

Citește și
putin si orban
Ce i-a spus Vladimir Putin lui Viktor Orban, aflat în vizită în Rusia, despre Ucraina și planul său de pace

Viktor Orban, premierul Ungariei: ”Domnule președinte, trebuie să trag concluzia că numărul statelor care pot vorbi cu ambele părți beligerante este în scădere. Ungaria devine încet-încet singura țară din Europa care poate discuta cu toți cei implicați (în război). Aș dori să cunosc perspectiva dumneavoastră asupra unor probleme importante pentru Europa”.

Numai că perspectiva lui Putin a rămas aceeași: a declarat că țara sa va avea discuții pe marginea încetării focului doar după ce Kievul va fi demilitarizat, cerând astfel - nici mai mult, nici mai puțin - decât capitularea Ucrainei. Vizita lui Viktor Orban la Moscova a fost criticată rapid și în termeni duri de mai toți liderii statelor europene.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Vizita nu este în numele președinției maghiare a Consiliului, ci în numele prim-ministrului Ungariei”.

”Iresponsabil și neloial din partea prim-ministrului ungar Viktor Orban”

"Este iresponsabil și neloial din partea prim-ministrului ungar Viktor Orban să se folosească de președinția Ungariei la Uniunea Europeană pentru a vizita Moscova și pe președintele Putin", a transmis și premierul suedez, în timp ce omologul său finlandez a calificat gestul lui Orban drept unul "tulburător".

O reacție oficială a venit și de la Comisia Europeană.

Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: ”Prim-ministrul Orban nu a primit de fapt niciun mandat pentru a vizita Moscova. Și orice soluție la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se bazeze pe independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

Același punct de vedere l-a avut și secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO: ”Viktor Orban nu reprezintă NATO la aceste întâlniri, el reprezintă propria sa țară”.

Șeful guvernului maghiar este considerat de mulți drept "calul troian al Rusiei" în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică. Orban a blocat mai multe sancțiuni occidentale la adresa Rusiei după invadarea Ucrainei și a promovat constant retorica Moscovei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult