Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unde a fost găsit un mozaic vechi de 1600 de ani furat acum 4 decenii dintr-o biserică

Un mozaic vechi de 1600 de ani a fost recuperat după ce a fost furat acum 4 decenii dintr-o biserică din Cipru.

Un mozaic vechi de 1600 de ani care-l înfățisează pe Marcu Evanghelistul, furat din biserica Panagia Kanakaria Lithrangomi în urmă cu 40 de ani, s-a întors dumnică acasă.

Artefactul a fost furat în timpul invaziei turce din 1974 și a fost recuperat de un vânător de relicve, olandezul Arthur Brand, istoric de artă și detectiv de ”comori” furate. Supranumit un ”Indiana Jones din lumea artei”, acesta a plecat pe urmele mozaicului prin întreaga Europă.

Pentru Brand a fost vânătoarea vieții, una care l-a determinat să străbată Europa, în care informatori au fost arestați în cazuri fară legătură cu acesta și în care oameni speriați dispăreau, potrivit istoricului, relatează CNN.

Mozaicul a fost găsit în casa unei familii britanice din Monaco, care s-a declarat îngrozită când a aflat că este vorba despre o ”comoară furată”.

Familia l-a cumpărat acum mai bine de 40 de ani neștiind că este vorba despre un artefact furat și a fost de acord să-l restituie Ciprului. Acesteia i-a fost oferită o compensație simbolică pentru că a avut grijă de el în tot acest timp.

Brand este o figură cunoscută în lumea furturilor de artă. A recuperat peste 200 de opere de artă, inclusiv artefacte aztece și numeroase tablouri furate de naziști.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult