Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Una dintre cele mai grave furtuni din istoria modernă”. Uraganul Helene a lovit Statele Unite. Cel puțin 45 de oameni, morți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel puțin 45 de oameni au murit, iar cateva milioane au rămas fără curent electric, pe măsură ce uraganul Helene și-a continuat traseul distrugător în partea de sud-est a Americii.

Pagubele se ridică la miliarde de dolari, potrivit estimărilor asiguratorilor și instituțiilor financiare.

În mai multe state federale - Florida, Georgia, Tennesse - au continuat operațiunile de salvare cu bărci, elicoptere și vehicule mari. În Tennessee, 54 de angajați și pacienți s-au refugiat pe acoperișul unui spital, așteptându-i pe militari după ce viitură a inundat zona.

În apropiere de Atlanta, Georgia, reporterul unei televiziuni și-a întrerupt relatarea în direct pentru a salva o femeie dintr-o mașina surprinsă de viitură.

Citește și
barbat salvat
Salvare dramatică pe mare. Un bărbat și câinele său, recuperați în timpul uraganului Helene. VIDEO

Mai ales inundațiile - dar și vântul extraordinar de puternic, care uneori a luat forma tornadelor - au distrus cartiere întregi din diverse localități din partea de sud-est a Statelor Unite. Multe case au fost luate de ape. Zona de coastă a Floridei a fost inundata de o "maree de furtună", care s-a ridicat până la 4 metri și jumătate.

Joi noaptea, Helene a ajuns pe uscat, în Florida, ca uragan de categoria 4, cel mai puternic din istoria furtunilor tropicale care au lovit acest stat american. În așezările devastate, localnicii recunosc că nu erau pregătiți pentru un uragan cu o asemenea forță distrugătoare.

Localnic: ”Auzeam doar vuietul vântului și crengile copacilor căzând. Era înfricoșător, pentru că nu știam ce va fi când mă trezesc. Acum, când mă uit în jur mă simpt neputincioasă. Nu știu ce se mai alege de locul acesta, Cedar Key.”

În Carolina de Nord, guvernatorul a descris uraganul Helene, care a lovit anumite părți ale statului său, drept "una dintre cele mai grave furtuni din istoria modernă".

Michael Cayse, Șeful Departamentului de Pompieri din Asheville, NC: ”Sunt îngrijorat de potențialul colaps al clădirilor și de alunecările de teren.”

Unii dintre cei care și-au pierdut casele spun că au supraviețuit pentru că au urmat ordinul de evacuare.

Localnici: ”Până la urmă, mă consider norocoasă că nu am rămas. Cu siguranță... Nimeni nu ar fi supraviețuit acestei furtuni.”

Chiar dacă forța uraganului a slabit mult, pe măsură ce a avansat spre Carolina de Nord, meteorologii au avertizat că rămâne pericol de inundații, dar și de vânt puternic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult