Un „număr semnificativ" de ostatici ar putea fi eliberați de Hamas în următoarele zile. Reacție categorică a Israelului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar, avertizează OMS, aproape 300 de oameni - personal medical și pacienți - sunt blocați în spitalul Al-Shifa, în mijlocul luptelor.
Pe de altă parte, sunt speranțe că un „număr semnificativ" de ostatici ar putea fi eliberați în următoarele zile. Qatarul, care mediază negocierile dintre Israel și Hamas, susține că mai rămân doar mici „dificultăți logistice" înainte ca un acord să poată fi încheiat.
Reprezentanții Organizației Mondiale a sănătății, ONU și Crucea Roșie palestiniană au evacuat 31 de nou-născuți prematuri din spitalul Al Shifa, care au fost transferați cu ambulanțele la o maternitate din Rafah.
Experți de la OMS au fost și sâmbătă la Al-Shifa, când anunțau că în spital mai rămăseseră câteva zeci de bebeluși în stare critică, dar și aproape 300 de pacienți netransportabili.
Experții au descris locul ca o „zonă a morții" cu urme de bombardamente și de focuri de armă peste tot, dar și o groapă comună la intrarea în spital în care ar fi înhumate cel puțin 80 de trupuri.
„Cei care se află în sudul Fâșiei Gaza vor vedea în curând ce îi așteaptă"Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Forțele speciale israeliene lucrează în prezent în tunelul pe care l-am descoperit noaptea trecută în spitalul Al-Shifa și vom distribui imaginile care vor veni de acolo. Eforturile continuă și în celelalte spitale: Rantisi, Al Quds și cele din jur".
Trupele israeliene sunt angajate în confruntări armate cu Hamas și avansează spre imensa tabără de refugiați de la Jabalia.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Cu fiecare zi ce trece, sunt tot mai puține locuri de unde teroriștii Hamas pot acționa. Cei care erau în partea de vest a orașului Gaza știu cel mai bine asta, au întâlnit deja puterea mortală a armatei noastre. Își dau seama, treptat, și cei care se află în partea de est a orașului Gaza, iar cei care se află în sudul Fâșiei Gaza vor vedea în curând ce îi așteaptă".
Între timp, Casa Albă a răspuns la un raport din ziarul Washington Post care susținea că Israelul, Hamas și SUA ar fi pe punctul de a ajunge la un acord de încetare a focului, pentru cinci zile, în schimbul eliberării ostaticilor, femei și copii, răpiți pe 7 octombrie.
Jon Finer, adjunctul consilierului pentru Securitate Națională: „Cred că suntem mai aproape decât am fost vreodată, de când a început acest proces, pentru a ajunge la un acord. Urmărim asta minut cu minut, oră cu oră".
Premierul Qatarului - țară care mediază - a declarat că doar câteva "detalii minore" mai rămân până la încheierea unui acord.
Israelul cere eliberarea tuturor ostaticilorDar premierul israelian are alta viziune.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Vom fi de acord cu o încetare temporară a focului doar în schimbul eliberării (tuturor) ostaticilor noștri. Există multe zvonuri nefondate, așa că vreau să clarific: până în acest moment nu a existat niciun acord (pentru eliberarea ostaticilor)".
Israelienii au demonstrat cu miile la Tel Aviv cerând eliberarea ostaticilor. Asta după ce familiile și susținătorii celor peste 200 de captivi ținuți de Hamas în Gaza au mărșăluit, ttimp de cinci zile, de la Tel Aviv la Ierusalim, iar marșul s-a încheiat în fața reședinței premierului Netaniahu.