Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un „moment istoric” pentru Uniunea Europeană. O nouă țară începe negocierile de aderare

UE a deschis primele capitole din negocierile de aderare cu Albania, a declarat marţi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la a doua conferinţă interguvernamentală UE-Albania, pe care a prezidat-o în Luxemburg.

El a apreciat că evenimentul este "istoric" şi a afirmat că accelerarea integrării europene a statelor din Balcanii Occidentali este o prioritate a preşedinţiei ungare a Uniunii.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a susţinut că "este nevoie de acţiuni urgente pentru menţinerea credibilităţii politicii de extindere (a UE - n. red.), de aceea trebuie să accelerăm procedurile". În acelaşi timp, el a observat că UE are nevoie de un nou impuls, care ar putea veni de la ţările balcanice.

Szijjarto a constatat că majoritatea statelor membre ale UE doresc o extindere pe baza meritelor ţărilor candidate, iar în cazul Albaniei sunt evidente meritele în materie de economie, politică şi probleme sociale.

El a calificat drept o "onoare" începerea negocierilor cu Tirana sub preşedinţia ungară a UE şi şi-a exprimat speranţa că "nu va trebui să aşteptăm până la următoarea preşedinţie ungară" pentru a vedea o altă ţară gata de aderare.

Citește și
polonia armata, polonia tanc
FT: Polonia presează UE pentru a scuti cheltuielile sale de apărare de normele fiscale

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Oliver Varhelyi a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că UE şi Albania marchează un "moment istoric", iar calea către negocieri semnificative este clară. Reprezentantul Bruxellesului a adăugat că datorită preşedinţiei ungare este acum neîndoielnică includerea extinderii Uniunii printre primele trei priorităţi ale blocului european.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult