Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un thailandez a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că a vândut calendare cu rățuște în ținută regală

Un thailandez a fost condamnat la doi ani pentru că a vândut calendare care conțineau comentarii satirice și rațe de cauciuc în ținută regală, despre care procurorii au spus că defăimează monarhia.

Narathorn Chotmankongsin, în vârstă de 26 de ani, a fost condamnat pentru insultarea regelui thailandez.

El se numără printre cele aproximativ 200 de persoane care au fost arestate sub acuzația de „lese majestate” (crima de lezmajestate este o noțiune de drept roman constând într-o ofensă adusă suveranului — fie un monarh, fie o națiune), începând din 2020, în ceea ce criticii spun că a fost o reprimare a libertății de exprimare, scrie BBC.

Rățușca de cauciuc a fost un simbol al protestatarilor pro-democrație din Thailanda.

Activiștii au folosit pe scară largă simbolul în demonstrațiile în care au cerut o tranziție democratică - o mișcare care include, de asemenea, cereri de reforme ale monarhiei.

Citește și
contor electric
Facturile la energie electrică vor veni din nou cu întârziere. Anunțul furnizorilor

Narathorn a fost arestat în decembrie 2020 pentru că a vândut calendarele pe pagina de Facebook pro-democrație Ratasadon. Satira politică conținea ilustrații cu rațe în ținută regală și legende controversate.

Procurorii au susținut că imaginile și descrierile îl ridiculizau și defăimau pe regele Maha Vajiralongkorn.

Marți, un tribunal l-a condamnat pe Narathorn la trei ani de închisoare, înainte de a comuta pedeapsa la doi ani.

Ce reprezintă rățuștele galbene

Rățuștele gonflabile gigantice au devenit o caracteristică a protestelor din 2020, când au fost introduse pentru a adăuga un element de distracție și de ridiculizare ca răspuns la tacticile severe de control al revoltelor folosite de poliție.

La momentul respectiv, acestea nu au fost considerate ca fiind o satiră la adresa monarhiei, deși procurorii au susținut la proces că modul în care erau îmbrăcate rațele în calendarele acuzatului sugera o legătură cu regele.

Thailanda este frecvent criticată atât pentru interpretările foarte largi pe care le permite în ceea ce privește legea privind lezmajestatea, pentru caracterul secret al proceselor și pentru refuzul sistematic al eliberării pe cauțiune, precum și pentru rata de condamnare de aproape 100%, cât și pentru severitatea sentințelor.

Cu toate acestea, prim-ministrul Prayuth Chan-ocha a respins aceste critici. Guvernul insistă în continuare că legea este necesară pentru a apăra monarhia, a cărei supraviețuire este considerată oficial ca fiind esențială pentru identitatea națională a Thailandei.

De asemenea, autoritățile thailandeze au folosit din ce în ce mai mult legile țării privind infracțiunile informatice pentru a-i urmări în justiție pe cei care au postat comentarii critice pe rețelele de socializare.

Miercuri, doi tineri activiști deținuți în prezent sub acuzația de lese majeste au intrat în cea de-a 50-a zi de greva foamei în care protestează împotriva legii stricte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult