Un polițist polonez a suferit o fractură craniană, după ce migranții au aruncat cu pietre în forțele de ordine
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un polițist polonez a suferit o fractură craniană. Între timp, miniştrii de externe din Uniunea Europeană au votat unanim în favoarea unor noi sancţiuni împotriva companiilor aeriene şi a agenţiilor de turism care i-au adus pe migranți în Belarus.
Cu tunuri de apă, sârmă ghimpată şi trupe speciale. Aşa sunt întâmpinaţi migranţii la punctul de trecere a frontierei dintre Belarus şi Polonia, chiar unde începe Uniunea Europeană.
Exasperați și epuizați, refugiații au retras femeile și copiii, care luni erau în prima linie, iar marți bărbații au atacat forțele poloneze cu pietre și, se pare, cu grenade asurzitoare furnizate de bieloruși.
Matthew Chance, jurnalist CNN: "Sunt momente dramatice. Nemulțumiți de primirea făcută de polonezi, migranții au reacționat cu furie, au început să arunce cu pietre. Polonezii trag cu tunul de apă, lansează și gaze lacrimogene. Uneori apa e acidă, are ceva piper în aer, ca să-ți irite ochii și să te facă să te îneci. Iar riposta este eficientă, în sensul că i-au împins pe migranți dincolo de baricadele improvizate. Acum vedeți migranți cum zdrobesc pietre de caldarâm ca să le spargă în bucăți, pe care apoi le folosesc ca proiectile împotriva polonezilor".
Criza migranților a intrat în această fază, deosebit de tensionată, luni dimineață.
Matthew Chance, jurnalist CNN: "Se pare că toţi cei din tabără îşi fac bagajele şi pleacă de aici, peste acest deal, spre punctul de trecere a frontierei dintre Belarus şi Polonia".
Migrant: "Belarus ne-a dat viză. Am venit pe aici în drumul nostru către Europa".
Reporter: "Cât aţi plătit, cu totul, că să veniţi până aici?".
Migrant: "2.000 de dolari".
Reporter: "Nu vi se pare că Belarusul v-a vândut speranţe false?".
Reporter: "Nu ştiu. Aşteptăm. Nu ştim ce va fi...".
Ironic şi sfidător, Lukaşenko a propus curse aeriene prin care migranţii de la graniţă să fie duşi în Germania.
Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului: "Care e problema? Ce propuneţi? Daţi-ne un coridor umanitar prin Polonia, vă rog, şi îi scoatem noi de aici. Îi urcăm şi în avioanele noastre, dacă e nevoie".
Însă Germania a dezmințit categoric că ar fi dispusă să-i primească. Polonezii, la rândul lor rămân fermi.
Marcin Przydacz, ministrul adjunct de externe al Poloniei: "Odată ce acceptăm un grup, vor mai fi o mie, sau alţi zece mii, sau zeci de mii de migranți".
Aceste imagini - susţin autorităţile poloneze - arată cum, noaptea, forţele belaruse fac breşe în bariera de la graniţă că să le permită refugiaților să treacă.