Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un pacient cu Parkinson și-a recăpătat mirosul după ce i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator

Un pacient bolnav de Parkinson și-a recăpătat mirosul și poate face din nou sport după ce, în premieră mondială, i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au implantat cu succes 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator într-un pacient pentru a trata boala Parkinson, relatează Euronews.com.

Rezidentul suedez Thomas Matsson a fost primul din lume care a testat metoda în urmă cu aproximativ un an.

Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson când avea 42 de ani. În ultimii 17 ani, s-a simțit ca și cum ar fi mers prin smoală, spune el.

„'Domnule P', boala, îmi trăgea gâtul într-o parte când eu mergeam în cealaltă”, a spus Matsson.

Citește și
cafea tigari
Boala pentru care fumatul şi cafeaua sunt factori de protecţie. „Nu se ştie exact de ce”

Astăzi, pacientul recunoaște din nou mirosurile și face sport.

„Smoala a dispărut. Am cele 7 milioane de celule ale mele și încep să funcționeze acum. Mi-am redus medicația pentru Parkinson. Înainte, totul era lent și dificil”, a mărturisit Matsson.

El spune că reușește să dea lovituri de golf pe care nu le-a mai reușit de 10 ani.

„Fac patinaj pe distanțe lungi, slalom, schi, tenis și, mai presus de toate, golf. Să poți să patinezi când ai Parkinson de 20 de ani, nu cred că mulți oameni fac asta. Și apoi 28 de zile în Spania, unde am jucat 25 de runde în 28 de zile, nu prea poți face asta când ești sănătos în cea mai mare parte a timpului. S-a întâmplat ceva. Ceva foarte bun”, a spus el.

Cum funcționează?

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează mișcarea în principal din cauza pierderii celulelor care produc dopamină, care ajută la transmiterea semnalelor care controlează mișcarea și coordonarea ca neurotransmițător.

Terapia celulară concepută de cercetătorii de la Universitatea Lund presupune expunerea celulelor stem din ovule fertilizate – numite celule stem embrionare – la factori de creștere și la semnale pe care le-ar primi în mod normal în timpul dezvoltării embrionare pentru a le direcționa să devină celule imature de dopamină.

Celulele sunt apoi implantate într-o zonă de 4 mm în centrul creierului pacientului, cel mai aproape de trunchiul cerebral, pentru a înlocui celulele dopaminergice pe care pacienții cu Parkinson le-au pierdut. După câteva luni, acestea încep să trimită fibre nervoase și să producă dopamină.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult