Un ofițer rus și-a riscat libertatea pentru a renunța la războiul declanșat de Putin. Ce l-a determinat să nu mai lupte
Galerie foto
"Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar făceam parte", a declarat, pentru CNN, ofițerul.
În acest context, miliaturul a mers la comandantul lui și a demisionat.
Ofițerul a făcut parte din acumularea masivă de trupe în vestul Rusiei, care a declanșat temeri globale legate de Ucraina. Dar nu s-a gândit prea mult la asta, nici chiar pe 22 februarie, când el și restul batalionului său au fost rugați să-și predea telefoanele mobile în timp ce erau staționați în Krasnodar, sudul Rusiei, fără nicio explicație.
A fost obligat să vopsească litera "Z" pe tancuriÎn acea noapte și-au petrecut ore întregi desenînd dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus să le spele. "Ordinul s-a schimbat, trage litera Z , ca în Zorro!", își amintește că i s-a spus.
"A doua zi am fost duși în Crimeea. Sincer să fiu, m-am gândit că nu vom merge în Ucraina. Nu credeam că se va ajunge la asta", a spus bărbatul.
După alte două zile, li s-a ordonat să intre în Ucraina.
"Unii au refuzat categoric. Au scris un raport și au plecat. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Nu știu de ce. A doua zi am mers acolo", a afirmat ofițerul.
Acesta a mărturisit că nu cunoștea scopul misiunii; că afirmațiile lui Vladimir Putin conform cărora Ucraina face parte din Rusia și că ar trebui să fie "denazificată" nu au urechile celor cărora li s-a cerut să lupte.
"Mulți nu au înțeles pentru ce se întâmplă totul și ce facem aici", a spus el, apoi a precizat că a sperat că totul se va rezolva pe cale diplomatică și că s-a simțit vinovat pentru că forțele ruse au invadat în Ucraina.
La scurt timp după ce a ajuns în Ucraina, ofițerul a trăit primul șoc. În timp ce el și batalionul său se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici în mână și-a făcut apariția. Omul a început să urle: "Sunteți niște nenorociți!".
"Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam noi. Avea ochii în lacrimi. Mi-a făcut o impresie puternică", a spus ofițerul.
"În general, când i-am văzut pe localnici, am devenit tensionați. Unii dintre băieți au ascuns armele sub haine, iar când s-au apropiat, au tras", a adăugat.
El a mai spus că și-a ascuns fața pentru rușine, precum și pentru siguranță, deoarece se simțea jenat să fie văzut de localnici pe pământul lor.
Ofițerul a declarat că nu este singurul soldat îngrijorat sau confuz de motivul pentru care forțele ruse au fost trimise să invadeze Ucraina.
Datoriile financiare îi determină să lupte împotriva ucrainenilorTotuși, potrivit acestuia, unii soldați ruși s-au însuflețit când au aflat că bonusurile de luptă vor fi plătite în curând.
"Cineva a reacțioant: 'Oh, încă 15 zile aici și voi termina împrumutul'", a spus el.
După câteva săptămâni, ofițerul a fost relocat în zona în care se reparau echipamentele de comunicare.
Acolo a devenit mai conștient de ceea ce se întâmpla: "Aveam un receptor radio și puteam asculta știrile. Așa am aflat că magazinele se închid în Rusia și că economia se prăbușește. M-am simțit vinovat pentru asta. Dar m-am simțit și mai vinovat pentru că am venit în Ucraina".
Amenințat cu dosar penalÎn cele din urmă, ofițerul nu a mai rezistat. "Mi-am adunat puterile și m-am dus la comandant pentru a scrie demisia".
Inițial, superiorul ofițerului nu a fost de acord cu demersul acestuia și i-a spus că este imposibil să refuze să servească patria.
"Mi-a spus că s-ar putea ajunge la un dosar penal. Că decizia mea este o trădare", a spus ofițerul.
În cele din urmă, comandantul a cedat și i-a dat un pix și o foaie. Astfel, ofițerul a putut să-și scrie demisia.